Galerie Foto O specie de papagali pe cale de dispariție a fost salvată cu ajutorul inseminării artificiale

Data actualizării: Data publicării:
papagal Kakapo
Populația de papagali kakapo, specie considerată pe cale de dispariție, a crescut în ultimul an. Foto: Getty Images

Populația de papagali kakapo din Noua Zeelandă, specie aflată pe cale de dispariție, a crescut semnificativ în ultimul an, ajungând la peste 250 de exemplare, în mare parte datorită succesului înregistrat cu inseminarea artificială, relatază Reuters.

Populația de Kakapo a crescut cu 25% și a ajuns în prezent la 252 de păsări, în urma unui sezon de reproducere bun și a succesului înregistrat cu inseminarea artificială, a anunțat Departamentul de Conservare a Speciilor din Noua Zeelandă. 

Papagalii Kakapo au fost aproape exterminați de prădători cum ar fi șobolanii, pentru că păsările nu pot zbura. Problema a fost amplificată și de fertilitatea foarte scăzută - doar 50% din ouă sunt fertilizate - și de faptul că specia se înmulțește doar o dată la doi sau trei ani. 

Populația de papagali kakapo, specie considerată pe cale de dispariție, a crescut în ultimul an. Foto: Getty Images
Populația de papagali kakapo, specie considerată pe cale de dispariție, a crescut în ultimul an. Foto: Getty Images

Kakapo este cel mai greu papagal din lume, iar în prezent specia a ajuns la cel mai mare număr din anii 1970, mai scrie Reuters. 

"Erau doar 86 de exemplare când am început, în 2002. Era un număr înspăimântător. Faptul că avem acum un sezon de reproducere cu 55 de pui reprezintă un pas foarte mare", a declarat Deidre Vercoe, manager operațional pentru programul de recuperare a speciei kakapo.

Programul a fost înființat în 1995 și reprezintă o colaborare între Departamentul de Conservare a speciilor din Noua Zeelandă și tribul maori Ngai Tahu și folosește voluntari pentru a ajuta la activități precum monitorizarea cuiburilor, cu scopul de a le feri de pericole. Unele păsări au fost salvate după ce au rămas blocate în noroi sau între copaci.

Vercoe a anunțat prin intermediul unui e-mail că o mare parte din succesul din acest sezon s-a datorat cantității de fructe din copacii rimu. Păsările se înmulțesc doar o dată la doi sau trei ani, atunci când acești pomi rodesc.

De asemenea, succesul legat de inseminarea artificială din acest sezon a cântărit foarte mult în recuperarea speciei. Opt pui s-au născut și au supraviețuit în urma inseminării artificiale, comparativ cu doar cinci în perioada 2009-2019.

"Inseminarea artificială poate contribui și a creșterea fertilității ouălor depuse", a mai precizat Deidre Vercoe.

Citiți și: Cameraman de la BBC, într-o situație inedită. În timp ce filma un papagal kakapo, acesta l-a luat drept femelă - VIDEO

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri