Video Scrisoare deschisă: orcile iberice nu atacă nave, ci se joacă. Cercetătorii se tem de răzbunarea oamenilor

Data publicării:
grup de orci
Orcile, cunoscute și sub numele de balene ucigașe, sunt animale foarte inteligente și sociale și sunt cei mai mari membri ai familiei delfinilor. Sursa foto: Profimedia Images

Oamenii de știință transmit o scrisoare deschisă în care cer oamenilor să nu se răzbune pe orci. Balenele iberice care au lovit nave, nu le atacă, ci sunt cel mai probabil jucăușe, notează The Guardian.

Scrisoarea deschisă avertizează că atribuirea noțiunii de agresiune pune animalele în pericol. Cercetătorii se tem să nu urmeze un val de violență la adresa mamiferelor marine.

Orcile iberice au început să intre în navele care merg de-a lungul coastei spaniole și portugheze, cu un prim incident major în iulie 2020, în care au fost protagoniste cel puțin 11 tinere orci iberice și patru femele adulte.

Unele bărci aveau urme de dinți pe ele, în timp ce altele păreau să fi fost izbite de capul sau corpul unei balene de mai multe ori, ceea ce a dus la remorcarea lor în port. Din primăvara anului 2021, cel puțin cinci bărci s-au scufundat ca urmare a avariilor cauzate de acest tip de balene.

Orcile au un comportament social jucăuș, spun oamenii de știință

Peste 30 de oameni de știință marini din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă în care explică faptul că aceste orci prezintă o gamă largă de comportamente, multe dintre ele fiind de fapt un „comportament social jucăuș”, și că acestea nu ar trebui caracterizate drept „atacuri”.

O teorie este că acest comportament a fost echivalentul unei tendințe vremelnice, ceea ce înseamnă că ar putea să dispară, la fel cum vin și pleacă tendințele în modă .

„Îndemnăm mass-media și publicul să evite proiectarea narațiunilor asupra acestor animale. În absența unor dovezi suplimentare, oamenii nu ar trebui să presupună că înțeleg motivațiile animalelor”, scriu oamenii de știință în scrisoare, spunând că fauna sălbatică nu ar trebui pedepsită pentru că prezintă un comportament neobișnuit.

Ei sunt deosebit de îngrijorați de faptul că povestea că ar fi agresive pune orcile în pericol de a fi rănite de oameni. S-ar putea să fie demonizate în același mod în care filmul Jaws a dus la o creștere a fricii de marii rechini albi, spun ei. La începutul acestei luni, au apărut imagini care păreau să arate un marinar care deschide focul asupra unui grup de orci.

Orcile iberice sunt pe cale de dispariție

Orcile iberice sunt considerate pe cale critică de dispariție, cu poate mai puțin de 40 de indivizi. Sunt o subpopulație distinctă genetic, care se hrănește în principal cu ton roșu.

Scrisoarea mai afirmă: „Suntem îngrijorați de faptul că erorile faptice legate de aceste interacțiuni se repetă în mass-media... credem că această narațiune proiectează în mod inadecvat motivațiile umane asupra acestor balene și suntem îngrijorați că perpetuarea acesteia va duce la răspunsuri punitive din partea marinarilor sau comandanților de nave.

Deși nu au o explicație clară, deocamdată, cercetătorii subliniază că este vorba mai degrabă de un comportament jucăuș:

„Știința nu poate explica încă de ce orcile iberice fac asta, deși, repetăm, este mai probabil legat de joacă / socializare decât de agresiune. Este nefondat și potențial dăunător pentru animale să se pretindă că ce fac ele reprezintă o răzbunare pentru greșelile trecute ale oamenilor sau altă poveste melodramatică.”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Orcile, cunoscute și sub numele de balene ucigașe, sunt animale foarte inteligente și sociale și sunt cei mai mari membri ai familiei delfinilor. Familiile de orci sunt matriarhate, conduse de cea mai în vârstă femelă, iar orice urmaș mascul este descendent al femelei conducătoar. Durata de viață a femelelor este în medie între 50 și 80 de ani. Studiile au demonstrat că fiecare grup are un dialect aparte, membrii acestuia recunoscându-se prin limbaj.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri