Galerie Foto Șobolanul erou care adulmeca mine antipersonal a murit de bătrânețe

Data actualizării: Data publicării:
sobolan cu medalie la gat
Șobolanul Magawa FOTO: PDSA

Magawa, faimosul șobolan care detecta mine antipersonal, care a primit o medalie de aur pentru eroismul său, a murit la vârsta de 8 ani.

În „cariera” de 5 ani, rozătoarea a adulmecat peste 100 de mine, dar și alți explozivi în Cambodgia.

Magawa a fost cel mai de succes șobolan antrenat de organizația caritabilă belgiană Apopo. El a fost învățat să-i alerteze pe oameni atunci când depista minele, astfel încât acestea să poată fi îndepărtate în siguranță.

Instructoarea lui Magawa Foto: Profimedia
Instructoarea lui Magawa Foto: Profimedia

Organizația în grija căreia era Magawa a declarat că șobolanul gigant african „a murit în pace”, în weekend, potrivit BBC.

Magawa era sănătos și „și-a petrecut cea mai mare parte a săptămânii trecute jucându-se cu entuziasmul său obișnuit”. Dar înainte de weekend „a început să se miște lent, să doarmă mai mult și să manifeste mai puțin interes pentru mâncare”.

Crescut în Tanzania, Magawa a urmat un an de pregătire înainte de a se muta în Cambodgia pentru a-și începe cariera de adulmecător. Potrivit unor estimări oficiale, în țara din Asia de Sud-Est există până la șase milioane de mine antipersonal.

Antrenat să detecteze un compus chimic din explozivi, Magawa a „curățat” peste 141.000 de metri pătrați de teren, echivalentul a 20 de terenuri de fotbal.

Cântărea 1,2 kg și avea 70 de cm lungime. Deși este mult mai mare decât șobolanii din alte specii, Magawa era suficient de mic pentru a nu declanșa minele dacă trecea peste ele.

Magawa era capabil să verifice o suprafață de mărimea unui teren de tenis în doar 20 de minute, ceea ce o persoană cu un detector de metale ar fi reușit între 1 și 4 zile.

În 2020, Magawa a primit o medalie din aur pentru „devotamentul său față de îndatoririle pe care avea”.

Șobolanul s-a retras din activitate în iunie anul trecut, după ce a devenit „lent” din cauza bătrâneții.

„Toți cei de la Apopo regretăm pierderea lui Magawa și suntem recunoscători pentru munca incredibilă pe care a făcut-o”, a spus organizația de caritate într-un comunicat.

„Mirosul său uimitor” a permis „comunităților din Cambodgia să trăiască, să lucreze și să se joace fără teama de a-și pierde viața sau membrele”, a mai spus organizația.

Apopo dresează animale pentru a detecta minele antipersonal încă din anii 1990.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri