Unitatea de elită care luptă împotriva șobolanilor din Lisabona

Data actualizării: Data publicării:
pisici lisabona

Locuiesc nedetectaţi în subteran, unde coloniile lor se pot înmulţi şi-i pot depăşi numeric pe oameni. Şobolanii sunt o plagă în multe oraşe europene mari, ca Lisabona, capitala Portugaliei. În oraş mişună milioane de rozătoare care au potenţialul de a răspândi boli. Cum să scapi de ele? Intră în scenă Patrula Lăbuţelor - o unitate felină de elită, însărcinată cu detectarea rozătoarelor. Urmărițun reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Cutreieră străzile, urmărindu-şi prada fără zgomot. Pisicile Lisabonei ajută la rezolvarea problemei şobolanilor. Aici trăiesc aproximativ 6 milioane de şobolani, iar forţele feline n-au de gând să-i cruţe.

Ana Duarte şi colegii ei din organizaţia „Animale pe stradă” adună pisicile de pripas. Apoi le duc în locurile cu cele mai mari populaţii de şobolani.

Pisicile sunt animale de pradă. Deci mirosul pisicilor îi ţine pe şobolani departe de suprafaţă. Acesta e un lucru foarte bun. Le oferi pisicilor un adăpost, iar ele îi ţin pe şobolani departe de casa ta”, explică Ana Duarte.

Patrula pisicilor maidaneze

Autorităţile din Lisabona doresc să înfiinţeze o patrulă a pisicilor. Dar adunarea grupurilor de pisici maidaneze din oraş nu e deloc uşoară.

Această încercare a eşuat. Ana şi echipa ei mai fac o încercare. În mod ideal, şi-ar dori să prindă întreaga colonie.

Ana Duarte, organizaţia „Animale pe stradă”: „Pisicile se împrietenesc între ele. Aşa că e de obicei mult mai uşor să strămuţi un grup întreg dacă îi pui pe prieteni împreună, pisici care dorm şi se joacă împreună, fraţi şi surori, decât să o faci individual”.

În Lisabona sunt mii de colonii de pisici. Localnicii au sentimente împărţite în privinţa lor. Unii le consideră folositoare. Alţii nu le pot suferi.

„E un scandal. Sunt mult prea multe pisici”, spune o localnică.

„Unul dintre vecinii mei a tras chiar cu praştia în pisici”, povestește un bărbat.

„Pisicile ajută la curăţarea oraşului. Nu fac rău nimănui. Pe când şobolanii, da! Ei sunt o plagă. Pisicile nu sunt”, spune un lucrător de la serviciul de salubritate al orașului.

Beneficii reciproce și un mod etic de a ține șobolanii sub control

Marisa Quaresma dos Reis este reprezentantul Primăriei din Lisabona pentru drepturile animalelor. Ea este unul dintre iniţiatorii programului de stârpire a şobolanilor.

Marisa Quaresma dos Reis: „Pisicile au de câştigat, oamenii au de câştigat şi la fel şi şobolanii, desigur, pentru că acesta este un mod etic de ţinere sub control a numărului lor în oraş. Şobolanii, evident, se tem de pisici şi pur şi simplu dispar din locurile în care le văd”.

Succes!

O pisică a fost prinsă. Se panichează. Încă nu ştie că totul se va termina cu bine.

Ana Duarte, organizaţia „Animale pe stradă”: „Dacă o colonie de pisici nu mai e binevenită în colţul său de cartier şi animalele ar putea fi otrăvite sau maltratate sau dacă întreaga clădire în care stau e demolată pentru a se construi altceva, trebuie să se mute”.

Școala care găzduiește pisici

Această şcoală din centrul Lisabonei e noul cămin al unei colonii de pisici. Camoes se simte acasă aici, acum. Motanul are un fel de misiune educaţională pentru nou-veniţi.

Angela Lopes, asistent principal: „Cred că e important ca animalele să câştige respect. E bine pentru toată lumea. Vorbim atât de mult despre civism şi acesta e unul dintre modurile de conştientizare a oamenilor în ce priveşte animalele”.

Ana Duarte consideră că e disperată nevoie de acest lucru. Ea spune că „patrula pisicilor” e doar un prim pas. „Cred că acesta e doar vârful icebergului pentru moduri mai umane şi mai ecologice de a rezolva aceste probleme”, spune Ana.

Aceste mâţe sunt adevărate deschizătoare de drumuri! Oamenii aşteaptă multe de la ele. Iar ele sunt relaxate şi încep vânătoarea. Aceasta e misiunea lor, dacă vor s-o accepte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri