Ce înseamnă un copil răsfățat

Data publicării:
cuplu gay homosexuali adoptie copii_shutterstock_388695913
Foto: Shutterstock

Viața de părinte vine la pachet cu multe provocări. Iar una dintre cele mai frecvente este nemulțumirea puștilor atunci când nu primesc ceea ce vor. Din cauza acestor reacții, cei mai mulți sunt etichetați drept copii răsfățați. Cine este de vină? Și ce soluții există? Ne spune Oana Moșoiu, expert în educație!

CUM CAPĂTĂ CEI MICI ETICHETA DE COPII RĂSFĂȚAȚI?

Oana Moșoiu, expert în educație și coordonator program Școala Familiei:

„Copiii răsfăţaţi de fapt sunt copii deconectaţi de părinţii lor, sunt copii care cer mai multă atenţie şi cumva, paradoxal, ei cer limite. Prin răsfăţul lor cer mult, mult, mult, până unde se poate, ceea ce nu e posibil, să mergem la nesfârşit cu împlinirea cerinţelor copiilor. Dar asta înseamnă de fapt că părinţii nu şi-au alocat timpul acela necesar pentru a regla elementele de cerere şi ofertă.
Ca lucrul acesta să se poată întâmpla în condiții optime, noi avem de petrecut un timp înainte în care aceste lucruri să fie discutate, contracte cu copilul, în care el se revoltă într-un spațiu sigur și atunci când ieșim în public lucrurile să fie mai în controlul părinților. De multe ori, părinții - și din faptul că nu prea știu cum să reacționeze optim - se simt temători, iar copiii, pe elementul acesta de vulnerabilitate al părinților, calcă mai tare accelerația. Uneori avem capacitatea de a reacționa mai bine, alteori suntem mai stresați, mai obosiți, și-atunci reacționăm prin scurtături, să zic așa, ce ne vine mai la îndemână.

De fapt, trebuie să-i răspunzi cu foarte mult timp înainte, alocat, în momente dedicate și emoționale, de îmbrățișări și de tandrețuri părinte-copil, dar și timp pe care-l alocăm pentru a stabili anumite reguli. Ce e voie, ce nu e voie, o să țipe la nesfârșit pentru telefon, trebuie să fii foarte ferm și cu nervii bine ca să poți să-i spui nu, nu, nu, NU!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri