Sari la conținut

Alertă. Boala care revine odată cu căldura excesivă

FOTO: Getty Image

Boala Lyme este cauzată de bacteria Borrelia Burgdorferi şi se transmite la oameni prin înţepătură de căpuşă. Simptomele includ febră, durere de cap, iritaţie pe piele în jurul înţepăturii. Dacă nu este tratată, infecţia se poate răspândi la articulaţii, inimă sau sistemul nervos central. Majoritatea cazurilor de Lyme se tratează cu antibiotice, potrivit Center of Disease and Prevention.

„Din cauza schimbărilor climatice din anul 2015 s-a înregistrat o creştere explozivă a numărului de persoane cu înţepături de căpuşe prezentate la spital (1713 faţă de numai 985 în anul 2014) şi consecutiv la o creştere a numărului de cazuri de boală Lyme (63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I – deci expunere recentă, faţă de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I).

Un prim pas al acestei alerte a constat în solicitarea de sprijin tuturor instituţiilor din judeţ implicate în supravegherea, controlul şi prevenirea boreliozei, cât şi în reducerea populaţiei de căpuşe.

Având în vedere faptul că şi în anul 2015 copiii din grupa de vârstă 5-9 ani se numără printre grupele de vârstă cele mai afectate de boala Lyme la nivel judeţean, DSP Sibiu consideră drept o prioritate promovarea în rândul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea înţepăturilor de căpuşe, solicitând în acest sens şi sprijinul unităţilor de învăţământ, prin realizarea unor ore de educaţie sanitară pe această temă la elevii din ciclul primar. Se sugerează utilizarea broşurilor cu titlul De ce trebuie să fiu atent la căpuşe, tipările cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu şi care au fost distribuite către şcoli în 2013 şi 2015.

Cele mai expuse categorii ale populaţei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor), care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive”, se arată în comunicat.