Anchetă după ce o tânără a murit din cauza unor complicații cauzate de varicelă

Data publicării:
spital judetean pitesti

Femeia a venit duminică la Spitalul Judeţean Piteşti. La secţia de Boli Infecţioase a fost diagnosticată cu varicelă. I s-a dat o reţetă şi a fost trimisă acasă. A doua zi s-a întors la spital, pentru că se simţea foarte rău. A fost internată în secţia de Boli Infecţioase, iar medicii spun că avea complicaţii severe. Organele interne îi erau afectate. Inima era la un pas să îi cedeze. Aşa că a fost transferată la Terapie Intensivă.

„După evaluarea cardiologului s-a constatat că pacienta avea o insuficienţă cardiacă acută, inima fiind afectată cel mai probabil în contextul acestei infecţii virale. Vorbim de afectarea mai multor organe cu răsunet intestinal, pulmonar”, spune dr. Marius Pascu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Piteşti.

Aşa că medicul cardiolog de gardă a decis să ceară transferul pacientei la o unitate medicală din Capitală. Au fost contactate trei spitale, dar şi centrul operativ pentru situaţii de urgență, înființat în urmă cu mai bine de 10 ani de Ministerul Sănătății.

Au sunat încontinuu şi au zis că nu pot s-o primească pentru că are varicelă şi nimeni nu se riscă să o primească în spital. Cei de la spitalul de urgenţă i-au făcut EKG, tomograf, ecograf şi au zis că are inima praf”, spune Lucian Coşoi, soţul victimei.

„Secţiile de terapie intensivă de la Spitalul Fundeni şi Universitar au afirmat că nu au capacitatea de a izola un pacient de varicelă de cazurile pe care le au în îngrijire”, spune dr. Marius Pascu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Piteşti.

Medicii de la Universitar şi Fundeni spun că nici măcar nu au fost contactaţi.

Eu ca şi director medical al Spitalului Universitar nu am fost contactat nici direct, nici prin centrală, prin ofiţerul de serviciu, apropo de cazul pe care îl relataţi dumneavoastră”, spune Dragoş Daviţoiu, director medical al Spitalului Universitar Bucureşti.

Noi nu am primit nicio solicitare de transfer de la Piteşti pentru nicio pacientă”, spune și Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Al treilea spital contactat este cel de Boli Infecţioase din Capitală.

Spitalul Matei Balș a rugat temporizarea procedurii de transfer până la stabilizarea pacientei”, spune dr. Marius Pascu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Piteşti.

Dumnealor au solicitat transferul, prezentând cazul ca o formă severă de varicelă, şi condiţia care a fost pusă de noi a fost ca pacienta să fie stabilizată în aşa fel încât ea să reziste drumului, iar pacienta nu a sosit. De ce, nu vă putem da noi explicaţii. Am fost pregătiţi să o primim, dar din păcate nu a ajuns”, spune Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la Matei Balş.

După cele trei spitale, medicul de gardă din Piteşti a sunat la centrul de urgenţe al Ministerului Sănătăţii. Nici cei de acolo nu au găsit o soluţie, spun doctorii de la Spitalul Judeţean din Piteşti. Şeful centrului operativ nu a putut fi contactat pentru a explica situaţia.

Ministerul Sănătăţii a cerut centrului din subordine un raport pentru a afla cum a fost gestionat apelul legat de femeia grav bolnavă.

Cum nu a putut fi transferată nicăieri, pacienta a rămas internată la Terapie Intensivă, unde s-a stins în doar 24 de ore de la internare, după un stop cardiac. Au deschis anchete conducerea spitalului şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

Noi ne-am deplasat la faţa locului la spitalul judeţean și vom lua note explicative la tot personalul care a intrat în contact cu această pacientă”, spune dr. Sorina Octavia Conţaru, director la Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

Experţii în microbiologie spun că orice infecţie virală, cum este şi varicela, se poate manifesta într-atât de grav încât pacientul să îşi piardă viaţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri