Sari la conținut
News Alert

Avertizare MAE: Virusul poliomielitei, pericol la granița cu România

©FOTO: Gulliver/GettyImages

La începutul acestei luni, în Ucraina au fost depistate două cazuri de poliomielită, la doi copii, în condițiile în care în ultimii ani nu au mai fost depistate cazuri de poliomielită în Europa.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români asupra faptului că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că problema răspândirii internaționale a polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) constituie un risc şi o Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internațională (USPII).


În acest sens, OMS a emis o recomandare de vaccinare (cel puţin pentru următoarele 12 luni) cu o doză de vaccin polio inactiv (VPI) a tuturor persoanelor care călătoresc pe termen scurt sau lung în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria şi Ucraina.

Se recomandă cetățenilor români să se informeze asupra atenționărilor emise de către instituţiile medicale autorizate din statele sus-menţionate referitor la această problematică.

Vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau pentru cazuri de urgență chiar înaintea plecării. Vaccinarea va fi consemnată pe un format tip al OMS „Certificat de vaccinare sau profilaxie” (carnetul galben), specificat în Anexa nr. 6 a Regulamentului Sanitar Internaţional 2005, care poate fi accesat la adresa dedicată de Internet http://www.who.int/ihr/ports_airports/icvp/en, iar acest carnet va însoţi documentele de călătorie, precizează MAE.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat pentru Digi24 că până la mijlocul anilor 2000, vaccinul antipoliomielitic utilizat în România era viu atenuat, ceea ce produce o imunitate durabilă și practic blochează poarta de intrare, care este cea digestivă. Ulterior, pentru că s-a constatat cvasieradicarea bolii, s-a trecut la vaccinul inactivat, cel injectabil, care nu mai produce o imunitate atât de durabliă, pentru că nu imită infecția naturală. Odată cu eradicarea poliomielitei, pentru a elimina riscul de sălbăticire a tulpinelor, se trece de la vaccinul oral la cel injectabil, a explicat Alexandru Rafila.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Citiți și: 

Copiii nevaccinați ar putea fi chemați la imunizare
Pe aceeași temă