Birocraţia din spitale, fără tratament. Două aparate pentru terapia bolnavilor de cancer stau nefolosite

Data publicării:
aparat-2

La Institutul de Oncologie din Iaşi, un accelerator de particule stă nefolosit. Acesta a fost cumpărat în septembrie 2012, cu 10 milioane de lei. Tot de atunci, acest aparat scump şi rar pentru centrele de tratament din România, zace nefolosit. Dacă ar fi fost utilizat, 60 de bolnavi de cancer puteau fi trataţi zilnic la Instititutul Regional de Oncologie din Iaşi, unde vin pacienţi din toată Moldova.

„În timp, boala se agravează și noi ne agățăm cu speranță de aceste ședințe”, mărturisește Nicoleta Coroi, pacientă.

Cheia, adică autorizaţia de utilizare, se află la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Medicii speră că vor primi în curând de acolo documentul pe care îl aşteaptă de atâta timp.

„Sperăm ca în aproximativ două săptămâni să avem autorizația și vom putea începe să lucram și pe al doilea accelerator, care, spre deosebire de primul, are și energie de lucru mai mare”, spune Anca Munteanu, medic primar radioterapie.

Lângă accelerator stă de pomană şi aparatul de brahiterapie folosit în terapia cancerelor de col uterin şi de esofag. Dispozitivul care a costat 1,8 milioane de lei, pe lângă faptul că nu a obţinut autorizaţia de funcţionare, nu are niciun specialist care să ştie să-l folosească. Unicul medic specializat pentru astfel de terapie a plecat la muncă în străinătate.

„Singurul medic radioterapeut care avea această autorizație se află în concediu fără plată. Nu știm care dintre noi va face în continuare acest tip de tratament”, mai spune medicul Anca Munteanu.

Dacă medicul aflat în concediu nu se va întoarce, responsabilitatea utilizării aparatului de brahiterapie va pica pe umerii radioterapeuţilor rămaşi la Institut, care sunt deja foarte aglomeraţi şi ar trebui să facă o specializare suplimentară. Anual, peste 10.000 de pacienţi ajung la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri