Sari la conținut

Carte antivaccinare, contestată de medici. În România, un părinte din zece refuză imunizarea copilului

Doar în 2014, datele oficiale arată că sunt 800 de părinţi care au refuzat să-şi vaccineze copiii. Cei mai mulţi dintre ei locuiesc în oraşe mari.

Sunt părinţi care sunt relativ tineri, educaţi. Chiar fac o legătură între vaccinare şi o capacitate mai redusă de comunicare a copilului”, spune dr. Alexandru Rafila, şeful laboratorului de microbiologie din cadrul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.

Statistica arată, de pildă, că unul din patru copii români născuţi în iulie 2013 nu a fost vaccinat contra rujeolei, oreionului şi rubeolei. O situaţie care ar putea genera un focar incontrolabil de epidemii, spun specialiştii. Se întamplă asta deja în Statele Unite ale Americii, unde 400 de persoane s-au molipsit la scurtă vreme după semnalarea focarului.

Din acea proporție de 10 -20 la sută de copii nevaccinați care se acumulează în fiecare an, la un moment dat sunt suficient de mulți cei nevaccinați încât boala să poată avea caracter epidemic”, explică dr. Alexandru Rafila.

Situaţia este similară şi pentru pentru alte vaccinuri, unde rata de imunizare a scăzut sub 80 la sută, adică sub pragul de siguranţă.

Iar fenomenul se răspândeşte rapid pe fondul informării haotice, din surse neautorizate. Un exemplu este un volum vândut în librăriile online de carte ortodoxă.

Singura soluţie pe care o văd în prezent este renunţarea la vaccinuri. Prin continuarea programului de vaccinare în masă a sugarilor şi a copiilor vom avea, în curând, un tineret bolnav”, se spune în volumul respectiv. Lucrarea nu are girul Bisericii Ortodoxe.

Îngrijoraţi, medici de toate specialităţile fac front comun pentru a explica publicului riscurile pe care le presupune refuzul de a-şi vaccina copiii.

Vaccinarea se adresează strict unui anumit tip de germeni. Imunizarea naturală este altceva decât vaccinarea”, a explicat Ruxandra Constantina, apifitoterapeut.

În 2003, România avea 120.000 de cazuri de rubeolă. Şase ani mai târziu, în 2009, după introducerea vaccinului, erau înregistrate doar opt cazuri.