CASS pentru chirii, din 2014. Oamenii de afaceri spun că noua taxă va duce la creșterea evaziunii fiscale

Data publicării:
bucuresti cladiri blocuri 1-4

Măsura, spun experţii imobiliari, nu va aduce mai mulţi bani la buget, aşa cum speră Executivul. În schimb, îi va determina pe şi mai mulţi proprietari să închirieze la negru.

Cine dă în chirie o locuinţă va fi obligat de anul viitor să plătească o contribuţie de 5,5% la fondul de sănătate. Noua taxă va fi calculată la veniturile cumulate ale contribuabilului: sumele din chirii se vor aduna celor încasate, de exemplu, din salarii.

În opinia unora, măsura modifică practic cota preferenţială la care se impozitează acum chiriile.

Până la urmă, o cale românească de a ocoli așa-zisa cotă unică. E adevarat că impozitul pe chirie era de 12 la sută, cu 5,5, ajunge undeva la cota de impozitare pentrut toate celelalte venituri”, apreciază Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

O primă consecinţă, spun oamenii de afaceri, va fi creşterea evaziunii. Mai exact, „mutarea cât mai multor contracte de închiriere către zona gri, înțelegând că se fac contracte pe o sumă mică și restul se plătește cash, sau spre zona neagră, unde nu se face niciun contract de închiriere și se încasează cash”, este de părere omul de afaceri Radu Merica.

Iar beneficiile vor fi nesemnificative, pentru contribuabilii care de la anul vor da mai mulţi bani la sănătate.

Persoana care plăteşte o nouă taxă privind contribuţia la sănătate nu va beneficia de niciun serviciu în plus, nu va beneficia nici de calitate, nu se va diferenţia cu nimic de ceilalţi contribuabili sau necontribuabili la sistemul de sănătate. Va avea aceleaşi drepturi”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.

Oficial, numai 4% dintre locuinţele din România sunt date în chirie. În realitate, cifra ar ajunge la 20 de procente, estimează specialiştii în imobiliare. Suma maximă plătită la fondul de sănătate va fi echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie.

Prevederea îi avantajează pe cei care au venituri mari. Contribuabilii care încasează lunar peste 20.000 de lei vor achita contribuţii pentru numai 11.000 de lei. Suma datorată statului se va ridica la 611 lei pe lună, adică, de fapt, mai puţin decît cele 5.5 procente din veniturile totale.

Doar cei cu venituri mai mici de 11.000 de lei vor suporta întreaga taxă de 5,5 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri