De zece ori mai multe cazuri de pojar. Mulți părinți refuză vaccinarea copiilor

Data publicării:
vaccin mediafax-1

Nici în privinţa rujelolei datele nu sunt mai încurajatoare. În 2012, am avut peste 4.000 de cazuri, în timp ce Bulgaria a avut doar unul. 

Sabina a împlinit 1 an şi în următoarele luni ar trebui vaccinată împotriva rujeolei. Mama ei, însă, se mai gândeşte dacă o va duce sau nu la cabinetul medical, pentru imunizare. „Rămâne la latitudinea fiecărui părinte, ceea ce vrea el să facă. Nu am luat o decizie, trebuie să mai cercetăm un pic”, spune mama fetei.

Medicii de familie susţin că astfel gândesc foarte mulţi părinţi. De vină ar fi zvonurile care circulă pe internet, potrivit cărora aceste vaccinuri fie ar conţine mercur, fie nu ar avea efect. Astfel, mai bine de 15% dintre părinţi refuză categoric să-şi vaccineze copiii.

„Există teama de reacţii adverse, intens mediatizate pe toate canalele de informare. Sunt părinţi cu un nivel de educaţie foarte crescut şi care încă sunt sceptici în privinţa vaccinărilor”, a explicat Georgeta Negoiţă, medic DSP Braşov.

Riscurile pentru copiii nevaccinaţi contra pojarului sunt foarte mari.

„O rujeolă presupune internarea copilului, ca să nu mai vorbim de complicaţii, pneumonia post-rujeolică este destul de urâtă. În acelaşi timp lipsa vaccinării antirubeolice, antirujeolice, presupune la fetiţe, în cursul vieţii de activitate sexuală, a nu fi protejat fătul, aceasta ducând la malformaţii, la avorturi”, a subliniat Floricica Moraru, medic de familie.

Sunt tot mai mulţi părinţi care refuză chiar şi vaccinurile care trebuie administrate în primele săptămâni de viaţă. Sunt însă şi părinţi care cred că imunizarea copiilor este foarte importantă.

Anul trecut, în judeţul Braşov au fost de 40 de ori mai multe cazuri de rujeolă decât în 2011, iar numărul cazurilor de rubeolă a crescut de 10 ori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri