DECIZIE PĂGUBOASĂ. Multe spitale stau nefolosite sau au fost redeschise

Data publicării:
05012013 20invitati 20sanatate-47763

Cele 67 de spitale au fost închise pentru a se face economiilabugetul săracalSănătăţii.Astaspuneau autorităţile în aprilie 2011. Dar, prin închiderea unităţilor medicale, Ministerul Sănătăţiinu a economisit decât 175 de milioane de lei. Chiar Fondul MonetarInternaţional, într-una dintre scrisorile de evaluare, recunoştea că această măsură nu şi-a atins scopul.

Maimult, redeschiderea unora dintre spitalele închise a însemnat cheltuielimaimaridecât dacă aceste unităţi ar fi rămas deschise. Aşa s-a întâmplat cu Spitalul din Buftea, judeţul Ilfov.Investiţiile în renovaresauîn dotarea cu aparatură au însemnat cheltuieli înplus.

Dintre unităţile sanitare închise în 2011, 15 au fost evaluate de o echipă desemnată de către ministrul Sănătăţii, pentru a vedeadacăpot fişiele redeschise.

Astfel, din cele 67 de spitale închise, doar 21 au fost transformate şi funcţionează cu statutulde cămin pentru îngrijirea bărânilor. Alte zece unităţi sanitare au fost redeschisecăspitale, iar şapte au fost reorganizate şi funcţionează custatutde centre multifuncţionale. Restul de 29 au rămasnefolosite.

Spitalul Buftea, redeschis de cinci luni

Unul dintre spitalele închise în aprilie 2011 a fost şi cel din Buftea, chiar dacă mai mult de 30.000 de oameni din zona depindeau de el. Unitatea medicală a stat închisă până în octombrie anul trecut, când, după lucrări de renovare, a putut primi din nou pacienţi.

În urma unei solicitări a Consiliului Județean Ilfov și a unei evaluări a Ministerului Sănătății s-a constatat că este nevoie de acest spital pentru că pe o rază de 80 de kilometri, între Târgoviște și București, nu mai exista nicio altă unitate medicală.

De la deschiderea acestui spital, din octombrie și până în decembrie 2012, i-au trecut pragul aproximativ 5.000 de pacienți, cu mult mai mult față de închidere, pentru că, chiar dacă a fost reorganizat și a pierdut secția de chirurgie, a câștigat un ambulatoriu de specialitate, unde există cabinete de cardiologie, medicină internă și diabet sau boli de nutriție.

Costurile redeschiderii se ridică la aproape 100.000 de euro, iar înainte de închiderea acestui spital au fost făcute investiții de 300.000 de euro.

Spitalul din Săcele, deschis doar pe hârtie

Şi spitalul din Săcele a fost închis în urmă cu doi ani, însă anul trecut Ministerul Sănătăţii a aprobat redeschiderea lui.

Cu toate acestea, unitatea nu funcţionează întrucât primăria nu are fonduri pentru salariile personalului medical.

Tudor Ciuhodaru: Bugetul Sănătății, mai mic decât al Albaniei

„Este nevoie de reorganizarea spitalelor existente, dar avem nevoie de multe spitale moderne, cu tehnologie adaptată. De trei ani încoace nu a mai fost un dialog real cu pacienții, am avut numai promisiuni, timp în care s-au prăpădit mulți copii și adulți cu șanse reale de refacere. Știm că toată decizia stă în pixul politicienilor care atunci când au nevoie se tratează în străinătate”, a declarat Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, la Digi24.

În opinia medicului de urgențe Tudor Ciuhodaru, suma destinată economisirii este mică, iar închiderea spitalelor s-a bazat pe criterii economice care nu se justifică.

La ora actuală avem un procent din PIB alocat sănătații mai mic decât cel al Albaniei și de zece ori mai puțin decât media europeană”, a spus Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, la Digi24.

Proiectul închiderii unor spitale în 2011

67 de spitale închise

economii estimate: 175 de milioane de lei

Situaţia actuală a spitalelor închise în 2011

21 de cămine de bătrâni

10 spitale redeschise în 2012

7 unităţi redeschise şi reorganizate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri