Sari la conținut

Hipoterapia, o nouă formă de tratament pentru copiii cu diverse dizabilități fizice sau psihice

Alexia are şase ani şi suferă de sindromul Down. Părinţii au adus-o la hipoterapie acum doi ani, iar rezultatele s-au văzut după doar câteva luni de tratament.

„Când am venit Alexia avea un dicţionar de doar câteva cuvinte, acum vorbeşte foarte bine pentru problemele pe care le are. Este mai curajoasă, comunică mai bine, este sociabilă”, spune tatăl Alexiei.

Şi Sara practică hipoterapia de un an de zile. Nu suferă de nicio boală, însă era foarte timidă şi, prin urmare, deloc sociabilă.

E mult mai sigură pe ea, e mult mai ok şi în relaţiile cu colegii de la grădiniţă, se simte mai stăpână pe ea şi mai plină de curaj”, spuen mama Sarei.

Caii care sunt folosiţi pentru această terapie sunt aduşi din Ungaria şi dresaţi în aşa fel încât să fie obişnuiţi cu cei mici, să fie docili şi mai ales să nu se sperie. Iar rezultatele se văd rapid, recunosc şi terapeuţii.

„Sunt mult mai curajoşi, stima de sine este mult mai ridicată, au încredere în ei şi în primul rând ceea ce trebuie să avem în vedere este că trebuie să fie independenţi. Cum iau hotărâri pe cal, încep să ia decizii şi în viaţă”, explică Csilla Balogh, terapeut.

Hipoterapia poate fi practicată de orice copil, chiar dacă este perfect sănătos. Singura condiţie este să aibă cel puţin doi ani. Pentru cei atât de mici o şedinţă durează doar 15 minute, în timp ce copiii de peste trei ani vor sta la antrenamente câte 30 de minute. Pentru asta părinţii plătesc 30 de lei. Numai anul trecut la asociaţia din Aiud au fost înscrişi la hipoterapie peste 70 de copii din toată ţara. 

Pe aceeași temă