Sari la conținut

Ministerul Sănătăţii va reînfiinţa centrele de donare de sânge din spitale

Vineri, Centrul de donare din Bucureşti - coadă. Sâmbătă, aceeaşi oră, acelaşi loc - nu e nimeni. Din cauza lipsei de bani şi de personal, în weekend nu se lucrează. Autocarul care poate funcţiona ca un centru mobil de donare este abandonat în curte deoarece nu are cine să-l conducă. Teama celor din sistem este că românii nu vor mai dona sânge la fel cum au făcut-o imediat după apelul lansat de Ministerul Sănătăţii. La doar 32 de ani, Horia Bugner a donat sânge de 32 de ori în ultimii zece ani.

A fost o mobilizare similară atunci când a fost acel accident în Muntenegru. Ceea ce trebuie făcut pe termen lung este să avem mai multe centre de donare, să se poată dona şi sâmbăta, cum se putea şi până în 2008, mulţi nu vin la donare pentru că nu pot să îşi ia o zi liberă”, spune Horia Bugner.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că va reînfiinţa centrele de donare din spitale.

„Începem în septembrie cu centrul de la Institutul Clinic Fundeni, ulterior vom putea tot în cursul acestei toamne că deschidem şi la Universitar si la Bagdasar”, declară Nicoale Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Aceste centre au funcţionat până acum trei ani, dar din cauza reducerilor de personal şi de bani, au fost închise. Costurile testării sângelui consumau banii unităţilor sanitare. Acum, doar la Spitalul de Urgenţă Floreasca a mai fost păstrat un astfel de centru de donare. Şi sâmbătă era lume care aştepta, doar că unii oameni nu au mai fost primiţi, pe motiv că programul era la final.

În România doar 1,7 la sută din populaţie donează sânge. Media europeană este de aproape patru ori mai mare. Pentru ca în spitalele din România, intervenţiile chirurgicale să nu mai fie amânate din cauza lipsei sângelui ar fi nevoie ca măcar 2,5 la sută din populaţie să meargă frecvent la centrele de donare.