Sari la conținut
News Alert

„Nisip la rinichi”. Simptomele care te anunță că trebuie faci o vizită medicului urolog

În urma unei ecografii abdominale de rutină, mulţi pacienţi primesc diagnosticul „nisip la rinichi”. „Sunt mulţi pacienţi care vin la noi diagnosticaţi cu nisip la rinichi, dar termenul din punct de vedere medical nu este corect”, a spus dr. Daniel Rădăvoi, medic primar urologie.

„Nisipul este un diagnostic de laborator. Îl vezi în urină pe care o elimină pacientul. Dar nu în rinichi. Deci aşa este un rinichi normal. Dar dacă eşti cu exces de zel poţi să spui că aceste mici străluciri din rinichi reprezintă nisipul pacientului, ceea ce nu e adevărat”, dr. Marina Sorina Budau, medic primar cu competenţă în ecografie, şef departament.

Cu alte cuvinte, rinichii noştri nu sunt perfect sterili. Majoritatea persoanelor au mici depuneri de substanţe. Întrebarea este când pot deveni periculoase pentru sănătate.

„Se vor dezvolta nişte micro-cristale care apoi vor agrega şi vor duce la formarea unor macro-cristale, aceste macro-cristale, vor putea duce la apariţia unei litiaze renale”, a spus dr. Daniel Rădăvoi, medic primar urologie. Această problema apare însă doar la personalele care au o predispoziţie genetică. „Mulţi pacienţi care au micro-calculi, adică micro-litiază, îi elimina spontan. Dar sunt şi pacienţi care sunt producători de calculi frecvenţi şi care chiar au indicaţie de intervenţii chirurgicale repetate, datorită recidivei acestei litiaze”, a mai spus medicul. Pentru a preîntâmpina crizele dureroase de litiază renală, medicii recomandă consumul de multe lichide şi ecografiile periodice.