Noua listă de compensate: Doar 40 de medicamente noi din 180 analizate

Data publicării:
medicamente

Doar câteva medicamente pentru cancer, hepatită şi poliartrită reumatoidă îşi vor găsi loc pe noua listă de produse compensate şi gratuite. După stabilirea unor noi citerii de evaluare, Ministerul Sănătăţii a redus la 30-40 tratamentele care vor fi compensate din toamnă de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Există anumite medicamente care aduc un beneficiu terapeutic semnificativ faţă de ceea ce există în momentul de faţă şi la altele la care beneficiul este marginal şi la care criteriul mai important va fi eficientizarea costului pentru sistem”, spune Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Evaluarea începută de fostul ministru Eugen Nicolăescu a fost diferită. Din 180 de medicamente, statul acceptase la compensare 136. Lista trebuia să intre în vigoare acum trei luni, dar noul guvern a amânat aprobarea ei. Acum, pe baza unor citerii mai stricte şi din cauza bugetului insuficient, numărul tratamentelor a fost redus drastic.

„Casa nu mai are atâţia bani încât să de absolut tot ce se doreşte, când se doreşte şi să nu pună niciun fel de întrebare”, spune Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Pentru pacienţi înseamnă o restricţionare a accesului la medicamente. Dacă vorbim de finanţarea sistemului, în acest moment sistemul este cu 20% sub nivelul real de finanţare”, spune pe de altă parte Dan Zaharescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

O parte din costurile pe care le presupune tratamentul unor bolnavi ar putea fi suportat şi de firmele care vor să aibă medicamente pe lista de compensate, dacă nu adună suficiente puncte la evaluarea pe care o face Agenţia Naţională a Medicamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri