Sari la conținut

Proiect de lege: Nu previi bolile, plătești tratamentul

Iniţiatorii proiectului vor ca fiecare român să treacă pe la medicul de familie şi să facă analize, pentru a descoperi care sunt bolile la care este expus.

Eugen Nicolaescu, deputat PNL, iniţiator al legii: „Serviciile de prevenţie, de informare şi serviciile medicale de prevenţie sunt gratuite şi se suportă integral din bugetul de stat pentru toţi cetăţenii şi n-am pus din asigurări, pentru că numai unii sunt asiguraţi, alţii sunt neasiguraţi.”

Medicii de familie şi pacienţii care respectă cu rigurozitate litera legii ar urma să fie recompensaţi.

Lucia Varga, deputat PNL, iniţiator al legii: „Am vrea un sistem de bonificaţie pentru medicii de familie şi, de asemenea, un sistem de bonificaţie pentru cetăţenii care se prezintă regulat la medic, au o stare de sănătate bună, demonstrează că respectă recomandările medicului.”

Proiectul prevedecă, în cazul în care persoana refuză participarea la acţiunile de prevenţie, acesta poate suporta parţial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale. Refuzul persoanei se exprimă în scris şi motivat.

Românii ar fi de acord:

- Nu am cum să refuz. Nu refuz aşa ceva. (Reporter: Nu refuzaţi niciodată? Ce spune medicul e literă de lege?) Da, e normal. (Reporter: Aşa că e bine ca ceilalţi să plătească?) Da, bineînţeles.

- Tu ca şi pacient, dacă refuzi şi apoi te întorci înapoi ca să le dai în cap? Nu ai niciun argument ca să fii ascultat.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor: „Trebuie mai întâi de toate să creăm un cadru legal complet, un cadru de furnizare a serviciilor medicale preventive, atunci dacă pacientul nu respectă, atunci într-adevărat poate să fie şi sancţionat. În această etapă, când sistemul de sănătate nu răspunde cerinţelor, cred că este inoportun să venim cu încă o barieră.”

Iniţiatorii speră ca legea să fie adoptată anul acesta şi pusă în practică din 2017.