România ar putea intra în Cartea Recordurilor pentru organizarea celui mai mare curs de resuscitare

Data publicării:
steagul Romaniei agerpres 3314039 1

 

FOTO: Agerpres

Asociația Societatea de Salvare București și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) vor organiza în luna mai, pe Arena Națională, acest curs de resuscitare.

„Dacă nu o să fie 12.000 (de oameni — n.r.) și o să fie 11.800, chiar dacă nu va fi record Guinness, pentru noi va fi un record, iar pentru București va fi un avantaj. Numărul minim de participanți ca să poată fi stabilit un record este de 11.900. Noi nu urmărim în primul rând recordul, urmărim să educăm cât mai mulți oameni în domeniul resuscitării”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, președintele Asociației Societatea de Salvare București, Cristian Grasu.

Precedentul record a fost stabilit pe 17 septembrie 2013, în Germania, unde 11.840 de cursanți au învățat simultan procedurile de resuscitare.

Potrivit lui Cristian Grasu, evenimentul de la București va avea loc în contextul împlinirii a 110 ani de la înființarea Ambulanței.

„Serviciul de Ambulanță București-Ilfov este Societatea de Salvare din București din 1906. Societatea de Salvare din București a fost prima salvare din statul român și a fost înființată pe 28 iulie 1906”, a precizat Cristian Grasu.

El a menționat că participanții la evenimentul intitulat „Record pentru viață — 110 ani de salvare a vieții” vor învăța evaluarea unui pacient, recunoașterea stopului cardio-respirator, compresiile toracice și ventilația, la sesiunea de resuscitare urmând să participe minim 600 de instructori.

„În 2014 Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a efectuat 424.680 de cazuri, dintre care 2.692 de persoane au fost în stop cardio-respirator și din această cifră 59 de persoane au fost readuse la viață. În 2015 vorbim despre 447.939 de persoane asistate de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov din punct de vedere medical, iar numărul de stopuri cardio-respiratorii a fost de 2.750. Dintre acestea, 108 persoane au fost readuse la viață. Rata de resuscitare în România este de 3,92%, alarmant de mică”, a declarat managerul SABIF, Alis Grasu.

Conform acesteia, prea puțini sunt cei aflați lângă o persoană în stop cardio-respirator care știu să acorde primul ajutor până la sosirea Ambulanței.

La evenimentul din mai sunt așteptați să participe peste 12.000 de români. Alături de personal medical fiecare participant va aplica pe un manechin procedura standard de 30 de compresii cardiace și două insuflări pulmonare. Performanța cursanților va fi atestată ca record mondial de specialiștii Guinness World Records. În acest sens, un reprezentant GWR va fi prezent pe Arena Națională, în ziua evenimentului.

Înscrierea participanților la eveniment se face pewww.recordpentruviata.ro, iar primele 12.000 de persoane înscrise vor fi alertate de fiecare dată când un om va fi în stop cardio-respirator în apropierea lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri