Sari la conținut
News Alert

Sancțiuni pentru spitale care rețin cardul de sănătate și cer codul PIN al pacienților

Potrivit legii, cardul de sănătate poate fi utilizat de un medic doar în prezenţa pacientului, iar documentul nu poate fi înstrăinat. CNAS a constatat însă că legea a fost încălcată în mai multe spitale din Bucureşti şi din ţară şi a aplicat primele sancţiuni. Deşi valoarea amenzilor nu a fost mare, reprezentanţii Casei de Asigurări anunţă că vor urma penalizări drastice.

„În aceste condiţii, în momentul în care constatăm că cardul pacientului este reţinut de către furnizorul de servicii, indiferent care este acesta, mergem până la rezilierea contractului”, spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Unii pacienţi se tem să nu le fie refuzată internarea, aşa că tac. Alţii au făcut reclamaţii.

„Este o practică ilegală, dar să punem problema registratorilor care ar fi trebuit să existe pe fiecare secţie, nu asistentele să se ocupe de evidenţa acestor internări”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Problemele nu se opresc aici. Deşi cardul e document obligatoriu, există medicii care cer pacienţilor şi adeverinţe.

„Cardul de sănătate şi adeverinţă dacă muncesc”, spune un pacient despre documentele care i-au fost cerute.

Altă practică ilegală, căreia nu-i pune nimeni capăt.

A-l trimite pe pacient după o adeverinţă, în ipoteza în care pacientul are card valid, este total interzis”, spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

16 milioane de carduri de sănătate au fost distribuite până în prezent la nivelul întregii ţări.