Sari la conținut

Sistemul de citire a cardurilor de sănătate, blocat din nou

Este o situaţie pe care o regăsim în întreaga ţară. Ieri, în Craiova spre exemplu, sistemul a mers foarte greu, iar în jurul orei 17.00 s-a blocat. Aceeaşi situaţie s-a repetat şi astăzi până la ora 10.00, sistemul nu a funcţionat. Este o problemă pe care medicii o reclamă la CNAS aproape în fiecare săptămână. Cel puţin o zi pe săptămână sistemul se blochează. În astfel de momente, medicii sunt nevoiţi să elibereze reţete offline, însă trebuie introduse în sistem în 72 de ore. În caz contrar, riscă să piardă foarte mulţi bani.

Sunt mari probleme la validarea tuturor consultaţiilor şi a serviciilor. Nu numai la cabinete, şi la farmacii sunt probleme mari de validare. Pentru că este şi perioadă de raportări nu putem face nici raportarea serviciilor pe luna trecută. Şi să nu uităm că avem o limită de 72 de ore în care putem valida serviciile şi, dacă acestea nu sunt validate, ele se pierd. Sistemul nu merge de miercuri şi întreruperile au fost de funcţionare. Rareori s-a întâmplat să meargă,” spune Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.

Sistemul funcţionează, dar răspunde mai greoi, e o perioadă aglomerată. Se face raportarea lunii trecute. Nu e adevărat că sistemul nu a funcţionat de miercuri. Putem face dovada prin consultaţii care sunt validate şi se văd în sistem. Când sistemul răspunde mai greoi, se fac consultaţii offline, în 72 de ore se ridică în sistem. Deci pacientul nu trebuie să aştepte la uşă,” spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.