Sari la conținut

Specialist: Dezbaterea publică a proiectului privind vaccinarea obligatorie a copiilor este esențială

 

În proiect sunt prevederi care stipulează responsabilități clare atât pentru autoritățile de sănătate publică, inclusiv Ministerul Sănătății, responsabilități pentru personalul medical și bineînțeles că și părinții au partea lor de responsabilitate pentru sănătatea copilului. Acestea sunt lucrurile pe care eu le-am spus și la aceste concluzii am ajuns împreună cu colegii mei din grupul de lucru care a elaborat proiectul. Sperăm să îl finalizăm și să îl înaintăm autorităților de resort ca să intre în dezbatere publică mai repede. Cred că dezbaterea publică este esențială pentru ca el să fie înțeles și acceptat, nu sunt lucruri impuse, ci aspecte ce trebuie discutate și înțelese de toată lumea”, a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, vaccinarea gripală este importantă pentru că previne o boală ce produce anual zeci sau sute de mii de îmbolnăviri, numeroase decese, suferințe și costuri economice.

Dincolo de aceste argumente și de faptul că vaccinul este unul care este bine tolerat, nu știu dacă ar trebui să mai spun ceva, până la urmă trebuie să încurajăm inclusiv populația tânără, activă, să se protejeze împotriva gripei, pentru că până la urmă ne dorim o viață confortabilă, lipsită de boală”, a menționat Alexandru Rafila.

Președintele Asociației Pro Imunizare, dr. Anca Drăgănescu, a informat, la rândul său, că instituția pe care o reprezintă își propune o informare și educare a tuturor categoriilor de public privind imunizarea prin vaccinare.

Vaccinarea ca metodă activă de imunizare împotriva unor boli reprezintă o problemă importantă de sănătate publică la nivel mondial și, conform statisticilor OMS, anual sunt înregistrate aproximativ 2,1 milioane de decese prin boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, mă refer la rujeolă, tetanos, difterie, etc”, a adăugat Anca Drăgănescu.