Studiu surprinzător despre dieta cu carbohidrați

Data publicării:
mancare carbohidrati paste cartofi
FOTO: Shutterstock

Dietele cu mulţi carbohidraţi şi puţine proteine ar putea fi cheia longevităţii. Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit că ne menţin creierul sănătos şi sunt la fel de eficiente ca restricţiile calorice.

 

Studiul a fost realizat pe şoareci, cărora cercetătorii le-au permis să mănânce oricât vor, atât timp cât alimentele lor conţin mulţi carbohidraţi derivaţi din amidon, obţinuţi în cele mai multe cazuri din cartoful dulce. În plus, rozătoarele au primit şi caseină, o proteină din brânză şi lapte, însă cantitatea a fost considerabil mai mică, de doar 9 procente.

Oamenii de ştiinţă şi-au concentrat atenţia pe hipocamp, acea regiune din creier implicată în memorare şi învăţare şi prima care se deteriorează în cazul bolilor neurodegenerative precum Alzheimer. Şoarecii au fost mai activi şi mai buni la testele de memorie şi recunoaştere spaţială. De altfel, întreaga stare de sănătate li s-a îmbunătăţit. Iar rezultatele au fost vizibile atât la exemplarele tinere, cât şi la cele în vârstă.

Citiți și:

Aparat medical revoluționar. Cine va lua locul tomografelor actuale?

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri