Sari la conținut
News Alert

Sute de asiguraţi cer duplicarea cardului de sănătate în Bucureşti

 

Eliberarea unui nou card de sănătate, după pierderea, distrugerea sau modificarea datelor personale, îl va costa pe asigurat aproape 15 lei, din care costul de producţie al cardului este de 2,2 euro plus TVA, iar cel de distribuţie, 2,74 lei plus TVA, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"În această situaţie (eliberarea unui nou card, n.r.), este stabilită o procedură simplificată, care presupune un singur drum la Casa de Asigurări, pentru a depune o cerere tip, copie după cartea de identitate şi actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale. Plata se va efectua la sediul Casei de Asigurări, iar cheltuielile sunt identice cu cele efectuate de CNAS şi Ministerul Sănătăţii pentru primul card", a precizat Vasile Ciurchea.

După depunerea documentelor, asiguratul va primi acasă noul card, în termen de 30 de zile. Până atunci, cardul va figura în sistem ca fiind inactiv, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe.

"Procesul de tipărire şi de distribuire a cardului de sănătate continuă pentru asiguraţii care vor împlini în viitor vârsta de 18 ani sau dobândesc calitatea de asigurat. Până la primirea cardului de sănătate, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe care înlocuieşte cardul, valabilă nu mai mult de 30 de zile de la emiterea acestuia", a mai spus Vasile Ciurchea.

Potrivit preşedintelui CNAS, cardul naţional de sănătate va fi utilizat în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, în perioada 1 februarie - 31 martie.