Una din trei femei din România suferă de fibrom uterin

Data publicării:
fibrom

Carmen are 35 de ani. A aflat că are fibrom în urmă cu 6 ani, însă abia în 2010 a mers la doctor, pentru că îşi dorea să rămână însărcinată. A făcut histeroscopie, o intervenţie modernă, prin care şi-a extirpat formaţiunile din uter, a urmat un tratament medicamentos şi a reuşit în urmă cu trei luni să nască un băiat.

„Când m-am hotărât să fac acest lucru era destul de încărcat uterul meu de aceste formațiuni. Am parcurs cele trei luni, am luat în fiecare zi tratamentul”, povestește Carmen.

Sunt însă multe femei care ignoră aceste probleme şi ajung la medic când deja e prea târziu. Fibromul uterin este tumora cel mai des întâlnită la nivelul uterului şi apare în general la femeile aflate la vârsta fertilă din cauza dereglărilor hormonale. Una din trei femei din România are asemenea tumori.

„Fibrom mare este acela care depășește diametrele unei sarcini de 12 săptămâni sau în centimetri, cam 12 centimetri, care are indicații de intervenție chirurgicală”, declară Gheorghe Peltecu, managerul spitalului Filantropia.

Fibromul uterin poate provoca avorturi spontane, naşteri premature sau chiar infertilitate. Tratamentul se face însă individualizat, fie că este unul chirurgical sau medicamentos.

„Miomectomia poate fi realizată clasic, prin inciziția abdominală, poate fi realizată laparascopic sau foarte important, realizată histeroscopic”, spune Zorela Sgarbură, medic ginecolog.

Primele semne ale apariţiei unui fibrom sunt menstruaţiile anormale, oboseala, precum şi durerea resimţită în timpul actului sexual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri