Un vas mic din porțelan s-a vândut la o licitație cu 25 de milioane de dolari

Data publicării:
bol chinezesc tinut in maini de o femeie
Un bol din porțelan, cu diametrul de 11 centimetri, s-a vândut cu peste 25 de milioane de dolari la o licitație de artă FOTO: Sotheby's

Un bol din porțelan, cu diametrul de 11 centimetri, s-a vândut cu peste 25 de milioane de dolari la o licitație de artă chineză în Hong Kong.

Vasul provine dintr-o serie foarte limitată de ceramică decorată în atelierele imperiale din Beijing, în secolul al XVIII-lea, potrivit casei de licitații Sotheby's, citată de CNN.

Bolul adjudecat cu 25,3 milioane de dolari a fost realizat în timpul împăratului Yongzheng, care a condus China între 1722 și 1735, însă, cel mai probabil, smalțul a fost pictat după moartea lui. Face parte dintr-o tradiție cunoscută sub numele de „falangcai” sau „culori străine”, un nume dat porțelanului provenit din cuptoarele imperiale din Jingdezhen, dar emailat de artizanii din Orașul Interzis din Beijing.

Bolul a fost pictat cu două rândunele, o ramură de cais înflorit și o salcie. Designul include, de asemenea, și un fragment dintr-o poezie despre care se crede că a fost comandată de predecesorul dinastiei Ming din care făcea parte Yongzheng, împăratul Wanli.

În catalogul licitației, expertul în ceramică Regina Krahl a menționat că motivele cu păsări și flori erau populare în perioada Yongzheng. Ea a mai spus că bolul face parte dintr-un grup mic de articole ce reprezintă „apogeul picturii pe porțelan, o artă care nu a fost niciodată depășită”.

„Piesele pictate cu motive naturale atât de rare și rafinate au fost realizate la Beijing pentru o perioadă foarte scurtă de timp”, a mai precizat Krahn, menționând că majoritatea exemplarelor existente sunt acum în Palace Museum din Taiwan.

Un vas identic, realizat o dată cu acesta, se află la British Museum din Londra, potrivit Sotheby's. Cele două boluri au fost vândute separat în 1929 cu câte 150 de lire sterline (7.600 de lire sterline sau 9.400 de dolari, în banii de astăzi).

Vasul vândut sâmbătă a făcut parte din mai multe colecții private. Ultima dată a fost achiziționat de Alice Cheng, femeie de afaceri și colecționară de artă, cu 19,3 milioane de dolari, în 2006.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri