Sari la conținut

Castelul Huniade, închis de aproape un deceniu pentru reparații. Lucrările au fost sistate de mai multe ori

Istoria Castelului Huniade începe în anul 1307, când regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, decide să îşi stabilească reşedinţa regală la Timişoara. Castelul trece prin multe încercări, fiind aproape distrus de un cutremur. A fost reconstruit de Iancu de Hunedoara între 1443 şi 1447, edificiul de acum având aceeaşi structură. În urmă cu aproape un deceniu a început proiecul de consolidare din fondurile Consiliului Judeţean Timiş - în total 12 milioane de lei.

Accesul vizitatorilor în Muzeul Banatului este interzis din 2006. De atunci au început lucrările de consolidare care iată, după nouă ani, nu sunt încă finalizate”, transmite corespondentul Digi24 Carolina Ledrer.

De vină ar fi proiectul realizat fără mai multe studii. Consolidarea presupunea injectarea betonului în clădire. Numai că atunci au început să apară fisuri în pereţi. Astfel, totul s-a oprit! A fost nevoie de refacerea documentaţiei. Constructorul a vrut să facă lucrări suplimentare şi a cerut mai mulţi bani. Consiliul Judeţean Timiş a refuzat. Aşa că s-a ajuns în instanţă. Procesul a durat trei ani, până în 2010, timp în care nu s-a muncit. Apoi, lucrările s-au reluat, însă 3 ani mai târziu s-au oprit din nou, din cauza unor contestaţii aduse proiectului şi a unor avize speciale pentru reconstrucţia unui zid. De la începutul acestui an se lucrează din nou.

Călin Dobra vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş: Au apărut nişte lucrări suplimentare. Acele crăpături extrem de periculoase de pe latura nord vest.

Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Banatului: Nici eu nu ştiu de ce a durat atât de mult. A fost şi un proces. Nu ar fi trebuit să dureze atât de mult. Eu l-am preluat şi încerc să-l finalizez.

Acum cinci ani, autorităţile judeţene de atunci câştigă un proiect cu fonduri europene în valoare de 52 de milioane de lei, cea mai mare parte sumă nerambursabilă. Proiectul presupunea restautarea castelului, însă nu putea începe decât la finalul consolidării. Aşa că banii au dispărut cât ai clipi!

Călin Dobra vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş: Nu au fost accesate acele fonduri europene. Avem posibilitatea, existând din nou această axă de patrimoniu cultural, să le accesăm de anul viitor.

Ar fi fost o clădire frumoasă, istorică, într-adevăr. Dar se mişcă cam greu lucrările.

Arhitectura este frumoasă. Din păcate se întâmplă lucrurile cum se întâmplă la noi de obicei”, spun oamenii.

Lucările de consolidare s-au încheiat pentru mai bine de trei sferturi din castel. Autorităţile spun că în primavară va fi gata, însă nu va fi redeschis publicului. De-abia după restaurare monumentul va putea fi vizitat din nou.