Comisii la Poarta Sărutului. Specialiştii străini vin să analizeze dacă monumentul lui Brâncuşi a fost deteriorat de spălarea cu jet de apă

Data publicării:
poartaS

Scandalul izbucnit la Târgu Jiu după ce muncitorii au spălat Poarta Sărutului cu apă sub presiune trece la faza internaţională. Mai mulţi specialişti de peste hotare analizează monumentele lui Constantin Brâncuşi ca să stabilească dacă au fost sau nu degradate atunci când au fost curăţate cu jet de apă. În urmă cu patru luni, trimisul Ministerului Culturii declara că procedeul de spălare este unul folosit frecvent în cazul operelor de artă.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu îl asigura toamna trecută pe premierul Victor Ponta că Poarta Sărutului, monument celebru în toată lumea, nu a fost afectat prin procedeul de curăţare folosit. „Nu trebuia aviz pentru a spăla cu jet... Aşa se spală monumentele”, afirma atunci oficialul din Ministerul Culturii. Acum, în prezenţa specialiştilor, secretarul de stat pare că s-a răzgândit: „Era un lucrător oarecare care nu mai făcuse niciodată asta. Şi nu îşi dădea seama că în anumite mortare care erau acolo... a produs nişte mici dezastre”, susţine Boroianu.

Specialişti din Austria şi de la Bruxelles au venit săptămâna aceasta la Târgu Jiu ca să analizeze starea operelor marelui sculptor. Sosirea comisiei a atras mulţi localnici curioşi să afle dacă monumentele Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii, de care sunt atât mândri, au fost sau nu afectate.

În funcţie de concluziile comisiei de experţi, din care fac parte şapte specialişti, autorităţile locale vor decide dacă vor mai fi sau nu curăţate în acelaşi mod şi alte opere brâncuşiene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri