Primul festival de film pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România va avea loc în mai

Data publicării:
festival film nevazatori

 

Persoanele cu deficienţe de vedere vor primi căşti prin care li se vor oferi explicaţii suplimentare despre imaginile din film. FOTO: facebook.com/pages/Festivalul-naţional-de-film-pentru-nevăzători

În cadrul Festivalului Naţional de Film pentru Nevăzători, pe parcursul a cinci zile, vor fi organizate proiecţii de filme la Cinema Elvira Popescu şi la Cinematograful Muzeului Ţăranului Român. Filmele vor avea o descriere audio suplimentară, ce va fi ascultată la căşti. Acestea vor fi înmânate la intrarea în sală. 

La proiecţii vor putea participa şi persoanele fără deficienţe de vedere, care pot urmări filmul în condiţii obişnuite sau pot cere, la rândul lor, căşti pentru descrierea suplimentară.

Descrierea audio face filmele accesibile atât nevăzătorilor, cât şi persoanelor care nu mai au o vedere bună.

Alături de coloana sonoră a filmului mai este introdusă o bandă pe care sunt oferite explicaţiile suplimentare foarte importante pentru înţelegerea cu adevărat a acţiunii filmului. Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt îmbrăcate personajele, poziţia personajelor în cadru, ordinea intrării lor, relaţiile dintre ele şi orice imagine fără de care înţelegerea filmului ar fi parţială.

Explicaţiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune cu replicile actorilor şi sunt transmise prin unde radio la căştile pe care nevăzătorii le primesc la intrarea în cinematograf, folosind un sistem similar cu cel utilizat în traducerile simultane.

Filmele care vor fi proiectate la prima ediţie a festivalului sunt "Aferim!", de Radu Jude, "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, "Poarta Albă", de Nicolae Mărgineanu, "Roxanne", de Vali Hotea, "Medalia de onoare" şi "Poziţia copilului", ambele de Călin Peter Netzer, "După dealuri", de Cristian Mungiu, "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, "Love Building", de Iulia Rugină, şi "America, venim", de Răzvan Săvescu.

Festivalul îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală.

Festivalul se află la prima ediţie şi este organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, potrivit site-ului evenimentului.

Evenimentul este organizat în cadrul unui proiect - "Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători" - finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri