Sari la conținut

Românul care i-a influenţat cariera ambasadorului SUA Hans Klemm

 

Editura Humanitas a organizat, joi, un eveniment dedicat publicării primelor trei volume ale seriei de autor Matei Călinescu. Au fost prezentate "Un altfel de jurnal: Ieşirea din timp“, text inedit, "Portretul lui M“ şi "Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter“.

„Am aşteptat să treacă cei şapte ani ceruţi de autor pentru ca paginile acestei cărţi cutremurătoare să poată fi la îndemâna tuturor”, a mărturisit Lidia Bodea, director editura Humanitas.

La librăria Humanitas de la Cişmigiu, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, şi-a amintit de perioada studenţiei, de întâlnirea cu profesorul său Matei Călinescu. "Ca student la Universitatea din Indiana, în urmă cu 35 de ani, l-am avut ca profesor pe Matei Călinescu şi atunci când am început cursurile cu dumnealui nu ştiam nimic despre România. Subiectul cursului era mult mai amplu, cu accent pe marxism. Pe perioada studiilor, deşi nu pot spune că am devenit prieteni, am petrecut mult timp împreună pentru a înţelege cursul şi direcţia pe care dorea să mi-l imprime mie şi celorlalţi studenţi. Iar în cursul acelor conversaţii, atât de generoase acordate mie, am aflat multe despre România. Matei Călinescu mi-a prezentat muzica românească, literatura, istoria şi desigur nu mi-a ascuns nici perioada politică extrem de dificilă pe care o traversa România atunci, vorbim de anul 1981”.

Înaltul demnitar a făcut mărturisiri, citate de News.ro: „A trezit în mine şi visul de a trăi şi lucra cândva în România. Aşa cum se întâmplă în viaţă, a trecut mult timp de atunci, am devenit membru al corpului diplomatic american şi mi-am petrecut o mare parte a carierei în Asia. Sunt extrem de recunoscutor pentru acei ani, atunci am cunoscut-o şi pe soţia mea Mari, care se află alături de noi. Dar sunt recunoscutor şi pentru că mi-a permis în cele din urmă prin onoarea pe care mi-a făcut-o preşedintele Obama acum un an de a mă nominaliza pentru funcţia de ambasador în România. Dacă nu ar fi existat inspiraţia pe care mi-a oferit-o Matei Călinescu, nu aş fi fost azi aici şi cu siguranţă nu aş fi fost atât de bine pregătit pentru misiunea mea de ambasador în România. Weekendul trecut, doamna Călinescu, l-am petrecut citind o serie de eseuri pe care mi le-aţi oferit în martie despre generaţia anilor 20, despre Mihail Sebastian, Mircea Eliade şi Emil Cioran şi ceilalţi, şi mi-au amintit că mai am atât de mult de învăţat despre bogăţia culturală şi bogăţia literaturii române, iar Matei Călinescu îmi ghidează eforturile de a o cunoaşte chiar şi astăzi”.

Matei Călinescu s-a născut în 15 iunie 1934. În 1963, devine asistentul lui Tudor Vianu. Zece ani mai târziu, în 1973, părăseşte România şi începe cariera universitară americană. Anii pe care îi mărturiseşte în „Un fel de jurnal” sunt anii 1973-1981 şi nu sunt întâmplători: este anul plecării din ţară şi anul când primeşte cetăţenia americană. 2003 este anul morţii fiului său. Între 25 mai 2004 şi 8 iunie 2009 se petrece "Ieşirea din timp”. "<Un altfel de jurnal. Ieşirea din timp> este o carte-construcţie, aşa cum, în întregul lor, cărţile lui Matei Călinescu sunt o construcţie”, a spus Lidia Bodea la librăria Humanitas de la Cişmigiu.