Sari la conținut

VIDEO. Cum se transportă obiectele prețioase din muzee

Orientul Mijlociu a fascinat întotdeauna creatorii de obiecte frumoase. Muzeul de Artă de la Budapesta are câteva lucrări inspirate din mirajul oriental. Deţinătorii spectaculoaselor creaţii au decis să le trimită temporar în locul de origine, pentru ca urmaşii artizanilor care le-au făcut să le poată admira la rândul lor.

Anul trecut, Muzeul de Artă Aplicată din Budapesta a împlinit 120 de ani. A fost printre primele muzee din Europa dedicate artei obiectelor de zi cu zi.

În secolul al XVII-lea, Ungaria a fost sub ocupaţie turcă, iar cultura islamică a avut o influenţă şi asupra culturii ungare. Dominaţia turcă de 150 de ani se resimte din plin în arta ungară. „În această perioadă, cultura obiectelor turce şi islamice se împleteşte cu cea a obiectelor maghiare. Deci ele intră în posesia bisericilor sau a familiilor nu ca pradă de război, ci drept cadouri, pe căi diplomatice, şi fac parte din viaţa de zi cu zi a aristocraţilor”, explică Zoltan Cselovszki, directorul Muzeului de Artă.

În cele 12 decenii care au trecut de la înființare, muzeul a colecţionat numeroase obiecte din cultura islamică. Anul trecut, 45 de piese din această colecţie au fost expuse la Muzeul Civilizaţiei Islamice din Sharjah, Emiratele Arabe Unite.

A fost pentru prima dată când Muzeul de Artă Aplicată din Budapesta a participat la o expoziţie din Orientul Mijlociu. Vorbim de obiecte vechi de peste 400 de ani, de aceea pregătirea lor pentru transport s-a făcut cu o atenţie deosebită. Digi24 a asistat la împachetarea a trei dintre acestea.

Un covor de lână făcut la începutul anilor 1600 este împachetat cu o atenție specială. Specialiştii muzeului din Budapesta îl rulează într-un material care îl fereşte de umezeală. La final, covorul este aşezat într-o ladă specială pentru transport.

Urmează un pumnal de nobil de la sfârşitul anilor 1500. Este fabricat din oţel şi argint aurit, decorat cu smarald, rubin şi turcoaz. 

500.000 de euro este asigurarea pentru ultimul obiect care va pleca în excursie spre Orientul Mijlociu de la Muzeul de Artă din Budapesta. Vorbim despre o şa de la mijlocul anilor 1600, realizată pe un cadru de lemn, acoperită cu catifea şi brodată cu fire de aur şi argint.

Urmăriți imaginile în materialul video de mai sus.