Sari la conținut

A cumpărat cerbi pentru consum, dar a ales să-i crească

Ilie Stoica a cumpărat cinci cerbi din Germania, în urmă cu câţiva ani. Spera atunci să le deschidă românilor apetitul pentru carnea sănătoasă, foarte slabă în calorii şi cu 60% mai puţine grăsimi decât carnea de vită. În puţinele magazine care vând carne de cerb, preţul este de 130 de lei kilogramul.

„N-au niciun fel de injecţie, niciun fel de vaccin. Deci consider că este o carne sănătoasă, atâta timp cât omul n-a intervenit cu vaccinuri, de la naştere până la sacrificare”, spune Ilie Stoica, proprietarul fermei.

În timp, a ajuns să se ataşeze de animale, iar acum ferma sa numară 15 cerbi şi caprioare şi alţi cinci pui născuţi anul acesta. Delicatesele din carne de cerb nu mai intră în planul său de afaceri, mai ales că turiştii care ajung pe Valea Avrigului trec obligatoriu şi pe la ferma de la Poiana Neamţului.

Proprietarul fermei îşi atenţionează animalele când prind prea mult curaj în prezenţa turiştilor.

În timp ce vânătorii aleargă luni în şir după un trofeu valoros de cerb, Ilie Stoica le are în bătătură. Cel mai mândru este cerbul Willy, primul mascul născut la ferma sa.

„E un trofeu aproape perfect. Dacă observaţi, nu există nicio modificare, mai mare sau mai mică, a vreunei ramuri. Sunt aproape identice toate. Şi asta dă valoarea”, spune Ilie Stoica.

Willy nu e de vânzare, însă celelalte animale de la ferma sibianului pot fi cumparate cu preţuri cuprinse între 500 şi 1.000 de euro.