Sari la conținut

Lisabona, poarta spre Lumea Nouă. Distrus de seismul din 1755, oraşul a fost reclădit după un plan modern

Un voiaj până la Lisabona este o călătorie până la extremităţile vestice ale continentului european. Situat pe coasta Peninsulei Iberice, oraşul este scăldat de apele Oceanului Atlantic şi este asemenea unui far la porţile Europei. Pentru a ajunge aici, puteţi străbate aproape 3.800 de kilometri cu maşina sau puteţi alege varianta mai uşoară a călătoriei, cu avionul.

Dacă veţi alege călătoria cu maşina, trebuie să ştiţi că veţi avea nevoie de aproape două zile pentru a străbate aproape întregul continent. Şi, în plus, de 1.700 de lei pentru combustibil.

O călătorie cu avionul vă vă duce mult mai repede la destinaţie şi pe bani mai puţini. Un zbor dus-întors pleacă de la 320 de euro şi poate depăşi 1.500 de euro. În medie, călătoria durează patru ore, la capătul căreia vă întâmpină unul dintre cele mai vechi şi frumoase oraşe din Europa.

Ca să rezolvaţi repede problema cazării, trebuie să ştiţi că pensiunile din Lisabona vă pot primi chiar şi cu şapte euro pe noapte. Vă puteţi caza însă şi la unul din hotelurile cu preţuri care pleacă de la 40 de euro şi pot depăşi 150 de euro.

Când ajungeţi în capitala Portugaliei, un popas obligatoriu este Mănăstirea Jeronimo. Trecut pe lista Patrimoniului Universal UNESCO, lăcaşul poate fi văzut din aproape orice punct al Lisabonei. Aici sunt înmormântaţi exploratorul Vasco da Gama, poetul naţional Luis de Camoes, dar şi unii dintre cei mai mari regi ai Portugaliei.

Peste drum de mănăstire se găseşte Monumentul Descoperirilor. Construit în anii 60 ai secolului trecut, edificiul a fost ridicat pentru a-i comemora pe marii exploratori portughezi.

O plimbare pe dealurile din preajma Lisabonei vă va conduce spre unul din cele mai vechi castele din Europa. Castelul Sfântul Gheorghe datează din secolul şase după Hristos. A fost reşedinţa regilor mauri înainte de a fi cucerit de suveranul Portugaliei, Afonsono Henriques, la începutul secolului al XII-lea. O bună parte a castelului s-a dărâmat în urma devastatorului cutremur din anul 1755.

Oraşul a fost distrus la rândul lui în proporţie de 80 la sută din cauza seismului şi a avut nevoie de o reconstrucţie radicală. Astfel, după aproape 3.000 de ani de istorie, Lisabona a fost reclădită după un plan arhitectonic cu totul modern - ca un simbol, poate, al faptului că oraşul a deschis porţile lumii moderne. 


Pe aceeași temă