Sari la conținut

Peste 200.000 de oameni sunt la mare în acest weekend

Pe plajele din staţiunea Mamaia abia mai găseşti un petic de nisip liber pe care să păşeşti. Turiştii şi-au întins prosoapele şi la câţiva centimetri depărtare de asfalt. Cine a avut pretenţii la un şezlong a trebuit să se trezească de dimineaţă ca să mai prindă unul. Şi pentru că cererea era mai mare decât oferta, unii administratori de plaje au pus un rând suplimentar de scaune pliabile chiar în buza mării.

Totul este ocupat! Chiar şi reprezentanţii hotelurilor de cinci stele spun că nu mai sunt locuri, chiar dacă preţurile pot fi şi de patru ori mai mari comparativ cu cele de la trei stele.

Răzvan Dobre, manager de marketing la un hotel de cinci stele, spune că „gradul de ocupare este de sută la sută. Aşa va fi până în data de 15 august. Avem toate camerele vândute.”

O cameră dublă standard, la 5 stele, ajunge la 330 de euro pe noapte. Un apartament se închiriază cu 580 de euro. Preţul e piperat, dar include mai multe facilităţi.

Şezlongurile şi umbrelele sunt gratuite pentru turişti. În plus, ei pot beneficia şi de masaj pe plajă. Este singura porţiune de nisip de pe întregul litoral românesc certificată Blue Flag.

Dincolo de plaja cu nisip fin, baldachine şi apă curată ca lacrima, turiştii fără pretenţii nu au mai găsit locuri nici măcar în campinguri. Toate căsuţele din camping sunt ocupate, iar pe spaţiul verde mai este loc doar pentru câteva corturi.

Ferentz a venit din Odorheiul Secuiesc împreună cu nu mai puţin de 29 de prieteni și rude. Zâmbeşte, când spune că, dacă nu ar fi existat campingurile, ar fi trebuie să închirieze un hotel întreg: „Mergem la plajă, pregătim mâncarea împreună. Ne distrăm aici.”

Între staţiuni s-a circulat bară la bară, iar hotelierii estimează că sunt 200 de mii de turişti, în acest weekend, pe litoral.