Sărbătorile fără zăpadă, mai puțin profitabile

Data publicării:
zapada paltinis

Vremea le-a fost potrivnică, anul acesta, pasionaților de schi, care nu au găsit zăpadă naturală decât în foarte puține locuri din țară. În staţiunea montană aflată la cea mai mare altitudine din România, la Păltiniș, a nins acum o lună. Zăpada s-a topit însă în doar câteva zile. Ca să nu stea cu instalaţiile nefolosite, administratorii de pârtii au investit peste 10.000 de euro în zăpada artificială.

Ioana Chitea, manager Arena Platoș: „Am funcționat la capacitate maximă cu tunurile de zăpadă și am reușit să deschidem două pârtii. Ne dăm silința să pornim tunurile din nou, când condițiile meteo ne vor permite”.

N-a mai fost înghesuială la telescaun şi la teleschi, aşa cum era în alţi ani. De Crăciun, doar 2.000 de turiști au urcat pe pârtie, de două ori mai puţini față de anul trecut.

„E un pic... un pic cam ghețoasă, așa, destul de... se schiază destul de greu.”

„Artificială, dar merge. Merge. În lipsă de altceva...”

„Îi fain, îi călduț, dar zăpada e un pic cam umedă și, cel puțin în partea de sus, mai dai de pământ, mai dai un pic de pietre, dar, dacă mergi pe partea dreaptă, e ok.”

Mulţi dintre cei care urcă pe pârtie dau jos un rând de haine, la coborâre.

Adela Mohanu, reporter Digi24: „Dacă, pe pârtii, pare să fie iarnă, așa cum arată și data din calendar, jos, aici, sunt 10 grade în termometre, nu este pic de zăpadă, iar turiștii traversează această zonă prin noroi”

Lipsa zăpezii i-a încurcat şi pe administratorii de pensiuni.

Mary Lupu, administrator pensiune: „Da, n-a fost zăpadă și, în momentul când s-au făcut rezervările, i-am anunțat, pentru că prognoza o știam și, cu toate acestea, au venit.”

Mulţi turişti şi-au scurtat însă vacanța, din cauza vremii neobişnuit de calde. Meteorologii spun că vremea se va răci şi la munte este posibil să şi ningă slab.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri