Tichetele de vacanță ar putea fi reintroduse

Data publicării:
pensiune-1

Tichetele de vacanţă au fost introduse în 2009 pentru a-i convinge pe români să-şi petreacă vacanţele în ţară. Criza a făcut ca în 2010 aceste bonusuri de călătorie să nu mai fie acordate angajaţilor din sistemul bugetar. Acum autorităţile vor să le reintroducă.

Lucia Morariu, președintele ANAT, pledează, la Digi24, pentru tichetele de vacanță

Lucia Morariu, preşedinte Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a explicat la Digi24 că dacă statul va face un efort, în cele din urmă va avea de câștigat.

Turismul românesc ar fi susținut, iar sistemul de tichete ar reduce și evaziunea de peste 40 de procente din acest domeniu.

Răzvan Filipescu, preşedintele Autorității Naţionale pentru Turism, arată că printr-o astfel de măsură se elimină utilizarea numerarului, iar toate aceste servicii aferente tichetelor de vacanţă vor fi facturate atât de hotelier, cât şi de agenţiile de turism, ceea ce înseamă că taxele şi impozitele sunt plătite.


Valoarea tichetelor de vacanţă va fi suportată integral de angajator, iar Ministerul Turismului vrea ca bonurile să nu mai fie impozitate, ceea ce va încuraja angajatorii să le acorde. „Sunt sigur că o să înregistrăm o creştere a cererilor, pentru că programul este benefic salariaţilor din România”, spune Răzvan Costea, reprezentant al unui hotel din Braşov.

Astfel, statul va încasa mai mult din taxele plătite de hotelieri, patronii de restaurante sau de agenţii de turism.

În perioada 2009- 2010 tichetele au adus venituri de 8 milioane de lei în turism.

Dacă vrem să sprijinim turismul românesc, locuri de muncă generate din turism, venituri mai mari generate din turism, atunci trebuie să trecem peste orgoliu. Cred că s-ar putea opune unii colegi de la putere astăzi, doar pentru că proiectul a fost promovat de mine”, spune Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, în mandatul căreia a fost promovată această inițiativă.

Noua variantă a legii bonurilor de vacanţă va fi dezbătută marţi în Camera Deputaţilor.

Dacă proiectul va primi toate avizele, tichetele ar putea fi reintroduse în sectorul bugetar la începutul sezonului de iarnă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri