TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Ce mănâncă un maratonist de Cartea Recordurilor

Data publicării:
25112012 20andrei-35198

Până în 2010, munca îi ocupa toata ziua lui Andrei Roșu. Era prins, ca cei mai mulți dintre noi, în rutină: orele lungi la birou erau urmate, seara, de canapea și televizor.

„A fost un punct în viață când am spus că o să fac o schimbare și indiferent de vreme, de temperatură, o să mă țin de un plan. Și a functionat”, își spune Andrei povestea.

Planul, propus și îndeplinit, a fost ca în fiecare dimineață, indiferent de anotimp și gradele din termometru, să se trezească devreme și să alerge. „Mă trezesc în jur de ora 5.00, zic in jur de, pentru că uneori se mai trezește unul dintre copii și uneori se mai duce somnul și incep antrenamentul mai devreme”, mărturisește Andrei.

Următoarea provocare pentru Andrei: un triathlon la care va înota 7,6 km, va alerga 84 și va merge cu bicicleta alți 360 de km. Totul în 36 de ore. Fără pauze și fără somn.

„Depășind aceste limite fizice, ușor-ușor cad și barierele mentale, pentru că dacă îmi spuneam că nu pot să alerg 1 km, 2, 3, nu pot 10, nu pot 100, nu pot 150 ș.a.m.d., depășind aceste distanțe, automat am căpătat mai multă încredere în mine și în mai multe arii ale vieții nu numai în ce privește alergarea și am început să înlătur aceste 'nu pot'-uri”, explică Andrei.

Apropiații nu l-au sprijinit la început

Deși a crezut în puterile lui, apropiații nu l-au încurajat: părinții s-au speriat, soția a râs, prietenii au făcut glume pe seama lui. Cum oare ar fi putut că un bărbat care nu a făcut sport niciodată să alerge în Sahara sau la Polul Nord?

„Deja a devenit parte a personalității mele, de obicei întreb eu lumea: dar tu de ce nu alergi? Am descoperit vreo 70-80 de motive în ultimii ani pentru care alerg”, spune Andrei. Iar cel mai important motiv, spune el, este că le oferă un exemplu copiilor lui.

Soția lui Andrei îl admiră. „Dintr-un om care.. Pregătire zero, neavând atâtea antrenamente în viața lui, a reușit să facă atât de multe lucruri și și-a schimbat cu totul stilul de viață...Este un model. Îi plce să fie un model pentru copiii lui, dar și pt alții, îi place să facă sport, i-a intrat deja în sânge, vrea să aibă viață sănătoasă, are vise mari”, dezvăluie zâmbind Oana Roșu.

Odată cu alergatul, și-a schimbat și obiceiurile alimentare. A dat pâinea prăjită cu margarină de la micul dejun pe shake-uri, cu rețete bine studiate, pentru a-și asigura energia de care are nevoie un sportiv.

Ce mănâncă Andrei?

Pentru că alimentația este esențială în viață unui sportiv, Andrei Roșu este adeptul mâncării crude. „Măcar 70-80 la sută din ceea ce mănânci să fie corect și atunci organismul poate face față și celor 20-30 la sută dintre alimente care nu sunt cele mai bune, plus poluare... ”, crede Andrei.

Teoria spune că în primele 15-20 de minute după ce alergi e bine să consumi proteine pentru a reface musculatura, iar în maxim o oră carbohidrați. Pentru aceasta, Andrei își prepară un shake special.

„Rețeta mea, o patentez - aici avem niște lapte se soia, se poate folosi lapte de orez, nucă de cocos, pentru a-i da un pic de grosime o să punem o banană, dacă am avut un antrenament mai dificil punem și două banane”, începe Andrei să dezvăluie rețeta specială. Și asta nu este tot. Shake-ul conține și migdale, caise, curmale, prune, merișoare, stafide, alune crude, semințe de in, goji și prune uscate. Pentru un plus de energie, Andrei adaugă și spirulină. Apoi mixează totul și gata micul dejun!

Mai are o rețetă secretă – sucul de grâu. „Cam 30-40 de ml de suc de iarbă de grâu, este un concentrat foarte bun pentru dimineață, să începi ziua bine. Iarba de grâu conține foarte multă clorofilă, la gust este ciudat, la început nu te poți obișnui cu el, dar pe parcurs...”, spune Andrei. „Fiul meu Alex e înnebunit după sucul de grâu, este înnebunit în a-l face, nu neapărat în a-l bea, îi place procesul mecanic de presare la rece. Copiii ne imită, fac ce văd în casă”, adaugă Andrei.

Andrei Roșu este convins: „Voi fi un bunic simpatic și un străbunic activ”.

Pachetul cu mâncare pentru birou face și el parte din rutina zilnică.„Prânzul meu arată cam așa: vlăstari de floarea soarelui, dacă doresc ceva mai iute pun și vlăstari de ridiche roșie, broccoli, lucernă, trifoi, va imaginați câți nutrienți sunt aici, mult mai mulți decât într-o friptură de porc cu cartofi prăjiți, câteva roșii deshidratate, ciuperci umplute cu nucă, aceste chifteluțe, mâncarea raw-vegană nu este foarte ușor de tolerat, mai ales în primele 10 zile - două săptămâni, corpul începe să protesteze că nu este obișnuit cu mâncarea sănătoasă”, explică Andrei.

Iar pentru cine crede că o astfel de alimentație nu îți dă energie, Andrei demonstrează contrariul.

Se dedică proiectelor caritabile

În urmă cu o săptămână, a participat la un proiect caritabil îndrăzneț. În total, 70 de persoane au mers pe bicicletă până la Sofia și s-au întors la București alergând

Și nu este nici pe departe singurul proiect caritabil la care a luat parte. A început în 2011 când a alergat timp de 27 de ore 177 de km, pentru fundația Hospice Casa Speranței. A strâns atunci 20.000 de euro din donații pentru a ajuta oamenii cu boli incurabile.

Pe lângă Hospice Casa Speranței, Andrei Roșu a alergat și pentru Fundația Donatorilor benevoli de sânge, iar a doua zi a și donat. Chiar dacă îi este frică de ace. „Mi-ar plăcea ca oamenii care ne privesc să știe că donarea de sânge e un gest nobil, este fără dureri, eu am oroare de ace, dar durează puțin și refacerea este rapidă”, spune Andrei.

La 36 de ani, Andrei Roșu este un om activ: și-a învins comoditatea și a avut curajul să-și schimbe viața. Următoarea provocare: un triathlon la care va înota 7,6 km, va alerga 84 și va merge cu bicicleta alți 360 de km. Totul în 36 de ore. Fără pauze și fără somn.

Dorința mea cea mai mare e de autodezvoltare și privind în urmă, să realizez că sunt alt om decât acum un an, doi ani, trei ani și, urmând acest trend, voi fi un bunic simpatic și un străbunic activ”, crede Andrei.

Aflați povestea lui Andrei Roșu urmărind reportajul video atașat, difuzat în emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe” de la Digi24. Emisiunea poate fi vizionată în fiecare duminică, de la 13.30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri