Sari la conținut

TURISM. Kathmandu, poarta spre Everest. Din capitala Nepalului pornesc expediţiile spre cel mai înalt vârf

Unul dintre cele mai frumoase este Templul de Aur, o mânăstire situată nu departe de Durbar, principala piaţă din Kathmandu. Templul, vechi de aproape nouă secole, are faţada acoperită cu plăci strălucitoare de metal. Aici, mare preot nu este vreun bătrân înţelept, ci un băiat de 12 ani. Potrivit tradiţiei, timp de 30 de zile, el este cel care ţine rânduiala la templu. Când se încheie o lună, în locul său este ales un alt băiat, de aceeaşi vârstă.

Cine ajunge în Kathmandu trebuie să vadă şi templul Pashupatinath, cel mai sfânt loc pentru nepalezi, înscris pe lista monumentelor protejate de UNESCO. Vara, aici se organizează un festival la care participă peste 700.000 de oameni.

Muzeul Patan, din capitala Nepalului, este o fostă reședință a regilor din dinastia Malla şi este considerat unul dintre cele mai valoroase din întreaga Asie. Aici pot fi admirate cele mai frumoase colecții de artă religioasă din Asia.

Iar când v-aţi terminat periplul turistic la templele şi muzeele din Kathmandu, nu uitaţi să vă îndreptaţi privirea spre măreţia munţilor Himalaya. Priveliştea e uimitoare şi nu degeaba se spune că aici e poarta Everestului. Cei care nu sunt antrenaţi să ajungă pe acoperişul lumii, pot alege plimbările cu bicicleta la poalele versanţilor.

Altfel spus, o vacanţă în Kathmandu nu are cum să fie plictisitoare. Trebuie să vă înarmaţi, însă, cu răbdare până ajungeţi acolo şi să vă asiguraţi că dispuneţi de bani. Din Bucureşti până în capitala Nepalului, un zbor cu avionul costă cel puţin 770 de euro şi durează aproximativ 17 ore.

Ofertele de cazare sunt variate. În oraş sunt peste 160 de hoteluri şi pensiuni, cu preţuri pentru toţi. Cine nu caută lux şi confort găseşte camere de la 8 euro pe noapte, în pensiuni de două stele. În hotelurile de cinci stele, preţurile ajung la 100 de euro pentru o cameră, pe noapte.