Un ambasador și un ministru prezintă Armenia la „Pașaport diplomatic”

Data publicării:
ambasadorul 20armeniei-47153

ExcelenţasaHamlet Gasparian, ambasadorul Armeniei la Bucureşti, împreună cu ministrul economiei, Varujan Vosganian, sunt invitaţii lui Balazs Barabas, sâmbătă, ora 18.30,la Digi24.

PAȘAPORT DIPLOMATIC. Ministrul Varujan Vosganian vorbește despre originile sale armene, dar și despre „Cartea șoaptelor” | Digi24

Pentru a cunoaşte mai bine această lume, „Paşaportul diplomatic” de la Digi24 a dedicat o ediţie Armeniei, iar invitaţii lui Balazs Barabas au fost două personalităţi marcante: ambasadorul statului la Bucureşti, Hamlet Gasparian, şi ministrul economiei, Varujan Vosganian.

Ambasadorul Armeniei la Bucureşti, Excelenţa sa Hamlet Gasparian, este un fost jurnalist care, de la prima sa vizită în România, în anul 1994, s-a declarat vrăjit de țară şi de oamenii ei: „România a fost prima ţară care a recunoscut independenţa Armeniei. Şi există o explicaţie pentru aceasta, prin legăturile care unesc popoarele noastre. Întrucât am păstrat amintiri foarte calde despre această ţară, mă simţeam foarte bine printre oamenii care sunt asemenea nouă, prin comportament, prin tot. Iar când am venit aici ca ambasador, la începutul lunii martie 2010, aveam sentimentul că voi continua să percep România ca o ţară foarte dragă şi foarte apropiată.”

Deşi românii şi armenii au legături atât de vechi, colaborarea economică între cele două state nu este una foarte puternică, după cum remarcă şi ambasadorul Armeniei: „Ne lipsesc iniţiative de ambele părţi, deşi anumite companii mari dinRomânia sunt interesate de piaţa armeană. Am putea coopera pe planul informaticii, agriculturii, a produselor chimice şi farmaceutice, a turismului.”

Despre actualul ministru al economiei, domnul Varujan Vosganian, Excelenţa sa consideră că este foarte talentat, nu doar în politică, ci mai ales în literatură. De altfel, el este cel care s-a implicat în traducerea în limba armeană „Cartea şoaptelor”, romanul apărut în 2009 şi premiat cu titlul de „Cartea anului 2009” de către „România literară”. „Cred că publicul român cunoaşte foarte bine această personalitate remarcabilă care este Varujan Vosganian, om politic şi om de stat acum, pentru că ocupă o poziţie foarte importantă în noul guvern român. Am avut şansa să lucrez cu acest domn foarte talentat, nu numai în politică, ci mai ales în literatură şi arte. Este un creator, şi am remarcat acest lucru încă de la prima întâlnire cu dânsul”, mărturisește ambasadorul Armeniei.

La rândul său, ministrul Varujan Vosganian spune despre el că se consideră armean atunci când este în România şi român când trebuie să ne reprezinte ţara în străinătate. Despre cartea sa spune: „Este primul roman tradus direct din română în armeană. Până acum carţile din literatura română se traduceau prin intermediul limbii ruse.... Este o carte am putea spune autobiografică, pentru că este o carte în care vorbeste copilul din mine. ...Cartea plângerii .... după cum a propus domnul ambasador.”

În ceea ce priveşte rolul diplomaţiei, ministrul Vosganian crede că este, în primul rând, comunicarea: „Cred că rolul fundamental este cel al comunicarii. Suntem o societate care ajunge mai repede pe luna decât în propriul suflet, în care adesea omul cu care ne întâlnim cel mai puţin suntem chiar noi înşine”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri