Sari la conținut

VIDEO. Plimbări de vis prin Delta Clujului

Întinderea de stuf de la Sic este arie protejată încă din anul 2000. Pentru suprafaţa impresionantă de 240 de hectare pe care se întinde, dar şi pentru vechimea sa.

Mlaştina asta este de pe vremea romanilor. Aşa a fost şi nu s-a schimbat deloc. De obicei dacă mai există ale mlaştini în România sau în Europa, ele sunt lacuri colmatate de-a lungul timpului. Însă mlaştina asta a rămas aşa dintotdeauna. S-a format pentru că la baza ei există o pătură de argilă care nu lasă apa să treacă, apa a curs încet încet de pe dealuri şi din precipitaţii şi vine de la un pârâiaş şi a format mlaştina asta imensă care se găseşte aici de 2000 de ani”, spune ornitologul Alexandru Stermin.

Experţii spun că este o bijuterie salvat din calea urbanizării.

Stufărişul de la Sic reprezintă a doua întindere de stuf din România, după Delta Dunării. În fiecare an, aici îşi găsesc casă aproximativ 70 de specii de păsări.

Priveliştea poate fi admirată din cele două foişoare amenajate sau de pe puntea de lemn, ce străbate stufărişul. Pe viitor, locul se doreşte a fi transformat într-un loc pentru "bird watching", o combinaţie de sport, relaxare şi drumeţii în natură, printre păsări.

Liniştea din mijlocul stufărişului este întreruptă doar de sunetul aparatelor de fotografiat. Sute de cupluri vin să-şi facă aici albumul de nuntă.

Această locaţie a fost descoperită de mirii mei şi sunt foarte încântată. Eu sunt pentru prima dată aici, deşi ştiam de ea. Este o locaţie potrivită pentru ei, li se potriveşte şi alegem în funcţie de personalitatea lor”, spune Geta Ungurean, organizator de nunţi.

Stufărișul de la Sic rămâne o oază de verdeață perfectă pentru o plimbare de weekend.