Ce e breaking news în „Breaking news”

Data actualizării: Data publicării:
breaking news

„BREAKING NEWS"!  Pe Andi Vasluianu îl știți, este unul dintre cei mai cunoscuți actori ai generației sale. În „Breaking News" joacă rolul unui jurnalist prins între meserie și propria umanitate, o poveste care nu are cum să-i lase reci (mai ales pe jurnaliști). Dar adevăratul „breaking news” cu care vine acest film este Voica Oltean. O tânără actriță la debut, premiată la Festivalul de la Karlovy Vary pentru acest rol, făcut la 15 ani!

Oana Zamfir, realizatoarea emisiunii „Ca-n filme”, a vorbit cu regizoarea Iulia Rugină și cu cei doi actori din rolurile principale: experimentatul Andi Vasluianu și foarte tânăra Voica Oltean, surpriza acestui film. 

„Se-ntâmplă ceva la televizor în momentul în care cineva nu mai e și se mediatizează această dispariție: apare o aură de sfânt în jurul celui dispărut sau a celor dispăruți, dincolo de care nu mai vedem, adică omul acela este un erou, orice ar fi”, explică regizoarea Iulia Rugină de ce și-a ales ca fundal pentru filmul său lumea televiziunii. Dar jurnalismul în acest film este doar un pretext pentru demararea unei călătorii mult mai interiorizate, atrage atenția Iulia Rugină.

Pus de trustul de televiziune, jurnalistul căruia îi dă viață în film Andi Vasluianu este trimis să facă un in memoriam operatorului care își pierde viața la o filmare. Doar că el nu știe cine este acest om și încearcă să lipească toate bucățile dintr-un puzzle rămas în urmă. „Povestea asta este despre el, despre jurnalistul care era în vogă, nu avea nicio problemă, toate îi mergeau foarte bine, pentru că omul acesta trăia, de fapt, într-o amorțeală, binele ăsta îl amorțise, nu avea nicio modificare interioară și acum, deodată, i se întâmplă lucruri. (...) Era un om care trăia în meseria lui (...), iar acum își descoperă moralitatea pe parcurs. Se trezește introspectându-se, un exercițiu care îi era străin și de fapt asta îl doboară”, explică Andi Vasluianu. Actorul recunoaște că nu prea se uită la știri la televizor, dar crede că în toată lumea, nu numai în România, se trăiește „pe breaking news” - o nevoie magnetică de a vedea o nenorocire, de a participa la tot ce e sângeros.

„Andi are o umanitate foarte mare, pe față și în felul în care e, ceea ce ne-a ajutat să facem personajul puțin mai puțin robot. Pentru că ne-am dorit ca fața și felul de a fi al celui care dă viață acestui personaj - care se ține foarte tare în a-și face meseria, în a-și face treaba, care se ține la distanță de orice fel de sentimente - să-l tragă puțin în zona umană, că până la urmă acesta e conflictul lui ca personaj în film: e tras ba într-o direcție, ba în alta”, arată regizoarea Iulia Rugină. Ce crede ea despre jurnalismul de televiziune? Crede că există mult prea multă goană după ceva ce, până la urmă, nu servește nimănui.

„Pentru mine, ca actor, a fost un film destul de complicat de a-l face, mai ales interior vorbind. Adică a trebuit să mă duc cinstit într-o zonă și să mă pun cu adevărat în situația aia și rezolvările sunt exact ca în viață: câteodată îți ies lucrurile, parcă sunt într-o zonă sigură, și clară și de fapt, nu sunt”, subliniază Andi Vasluianu.

„În Breaking News eu sunt Simona, fata celui care a decedat în tragicul accident. E o fată foarte rebelă, o fată independentă. O să se exteriorizeze la final. Aici m-am regăsit, de fapt, cel mai tare: faptul că se interioriza. Și cred că asta nu e tocmai potrivit și bine”, spune tânăra actriță Voica Oltean. La cei 17 ani ai săi de acum, Voica spune că, din punctul ei de vedere, filmul este despre emoție, un film care vrea să transmită foarte multe dincolo de povestea pe care o are. Despre televiziune crede că e o „junglă”, trebuie să fii foarte puternic ca să-i faci față. „Se întâmplă un lucru și ne canalizăm toată energia și toate resursele pe care le avem în TV, pe niște situații penibile. Cred că am putea să ne canalizăm energia în alte părți”, consideră tânăra actriță.

„Mi s-a părut că are o doză de sălbăticie și fragilitate balansate în aceeași apariție și figură”, explică regizoarea Iulia Rugină de ce a ales-o pe Voica în rolul Simonei. „Și cred că a contat și cum am văzut-o prima dată, pentru că am văzut-o într-o poză făcută la ea în liceu, într-o pauză, nemachiată, ciufulită, era și răcită, adică exact ceea ce o tânără actriță s-ar gândi că nu e bine. Or tocmai asta s-a potrivit foarte bine cu personajul Simona”, adaugă regizoarea.

„Până acum am tot jucat fete rebele, adolescente cu probleme, dar cred că mi-ar fi foarte greu să mă duc în partea opusă”, spune Voica.

„Paradoxal, în meseria asta trebuie să fii tu însuți, chiar dacă tu spui niște povești care nu îți aparțin. Dar tu însuți le spui. Dacă tu te ferești de a fi tu cu adevărat... A-ți lăsa toate defectele și toate cele să iasă, dacă ai fi în situația aia, abia atunci ai câștigat partida! Dar dacă începi să te confecționezi, nu mai merge”, consideră Andi Vasluianu

„Nu m-am documentat, cum a făcut Andi. El avea un personaj mai complex cumva. Eu n-am făcut asta, am încercat să...Crizele pe care le are Simona sunt crize normale, de adolescent, astea le-am simțit și eu și cumva am încercat să le pun acolo”, a explicat Voica Oltean.

„Ce s-a întâmplat cu Voica - și eu cred că asta contează pentru un actor - este apropierea emoțională de dinainte de filmare, e ceva comun bazat pe încredere de ambele părți”, spune regizoarea Iulia Rugină. 

„Eu îl cunoșteam (pe Andi Vasluianu) de dinainte, și din teatru, și din filme și prima dată am zis: OK, bun, hai să pun ceva, ca un fel de paravan, și să nu mă las intimidată”, a povestit Voica. „Și când venea Andi și zicea: Fetiță, vezi că nu-i bine ce faci....Cum adică nu-i bine? Nu se poate să nu fie bine! Și mi-am dat seama că e spre binele meu să-l ascult și de fapt e un pedagog foarte, foarte bun”, arată tânăra.

„Tot timpul am senzația că mai degrabă eu am de învățat de la ei decât ei de la mine, pentru că e o prospețime care, din păcate, se cam pierde”, spune Andi Vasluianu. „E foarte deșteaptă și sigur o să ajungă foarte departe pentru că îi merge mintea și sper doar să nu i-o ia pe dinainte succesul” - asta crede Andi Vasluianu despre mai tânăra sa colegă de platou.

Iar Voica pare decisă să nu se oprească aici. „Poate că un actor la 40 de ani nu ar face asta, dar e foarte greu la vârsta mea să nu te pierzi și să nu ți-o iei în cap și... Uite: Am făcut un film, cum ar fi să rămân cu un film? Vreau să rămân cu foarte multe filme, n-ar trebui să mă plafonez aici. Așa că premiul ăla stă frumos înrămat pe un perete la mine acasă, dar atât. Mă mai uit când și când la el și zic: OK, următorul?”

În materialele video de mai sus puteți urmări secvențe din film. Emisiunea „Ca-n filme” se difuzează în fiecare duminică, de la 16:30, la Digi24.

Citiți și: 

„Ouăle lui Tarzan”. Ce se întâmplă atunci când omul își bagă coada mai tare decât maimuța

„Un pas în urma serafimilor”, filmul unui seminar teologic fără uși de biserică

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri