Organizatorii Festivalului de Film de la Berlin, criticați pentru că l-au invitat pe regizorul Kim Ki-duk, acuzat de agresarea unei actriţe

Data actualizării: Data publicării:
kim ki duk
Foto: Facebook

O coaliţie formată din peste 140 de grupuri civice sud-cereene condamnă organizatorii Festivalului de Film de la Berlin, care a început joi, pentru că l-au invitat pe regizorul Kim Ki-duk, acuzat de agresarea unei actriţe.

kim ki duk
Foto: Facebook

Kim Ki-duk, în vârstă de 57 de ani, este unul dintre cei mai importanţi regizori sud-coreeni, din palmaresul căruia face parte, între altele, un trofeu Leul de Aur obţinut la Festivalul de Film de la Veneţia, pentru „Pieta”, în 2012.

Anul trecut, el a fost acuzat de o actriţă pentru agresiune fizică şi sexuală. Procurorii au renunţat la acuzaţia de abuz sexual, în urma lipsei de dovezi, însă l-au amendat pe regizor cu 4.600 de dolari pentru agresiune. Cineastul a recunoscut că a plesnit-o, ca parte a unei „lecţii de actorie”. Actriţa - care spune că a păstrat tăcerea din 2013 din cauza traumei - a făcut apel.

Cea mai recentă realizare a lui este „Human, Space, Time and Human”, care va avea premiera în secţiunea Panorama a Berlinalei de anul acesta.

Trăim într-o realitate nedreaptă în care un agresor fizic lucrează şi este binevenit oriunde ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat, în timp ce victima care a dezvăluit abuzul este izolată şi marginalizată”, a transmis alianţa într-un comunicat. Organizaţiile - între care se află şi cele mai mari grupuri sud-coreene pentru apărarea drepturilor femeilor - şi-au arătat susţinerea faţă de actriţă încă de la începerea scandalului.

Directorul Berlinalei, Dieter Kosslick, a anunţat în urmă cu o săptămână că la ediţia de anul acesta va fi organizat un forum în cadrul căruia se va discuta despre modul de combatere a abuzului la care sunt supuse femeile în industria filmului. În plus, el a spus că mai multe producţii, potenţiale candidate la ediţia din acest an, au fost trecute cu vederea pentru că regizorul, scenaristul sau unul dintre actorii din distribuţie se confruntau cu acuzaţii de hărţuire, abuz sau agresiune sexuală.

Coaliţia acuză organizatorii festivalului că „tolerează şi aprobă” acţiunile lui Kim Ki-duk.

Berlinala a fost deschisă de lungmetrajul de animaţie „Isle of Dogs” al lui Wes Anderson, selectat în competiţie.

Citiți și: România, participare record la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri