Un film despre milițieni și România comunistă făcut la Hollywood. Ce povestesc actorii români

Data publicării:
comrade detective

Ce au în comun Channing Tatum, Kim Basinger și Daniel Craig? Au jucat cu toții într-un serial polițist, în care eroii sunt doi milițieni români. În „Comrade Detective” nu îi vedeți, dar îi auziți. Vorbim despre un serial făcut de americani, cu actori români, dublați de staruri de la Hollywood. Florin Piersic Jr., Corneliu Ulici și Olivia Niță sunt personajele principale din „Comrade Detective” - „Tovarășul milițian” pe românește - și au povestit despre experiența lor în emisiunea „Ca-n Filme”.

Vă mai aduceți aminte filmele de acțiune americane de dinainte de 89, în care inamicii de serviciu erau comuniștii? La asta s-au gândit și cei de la Amazon când s-au hotărât să producă un serial polițist anticapitalist, așa cum ar fi fost făcut de partea cealaltă a Cortinei de Fier. În „Comrade Detective” se citează din Marx, traficanții de droguri se uită la Mihai Viteazul, iar milițienii sunt „the good guys”.

Serialul-parodie în care Florin Piersic Jr. și Corneliu Ulici vorbesc cu vocile lui Channing Tatum și Joseph Gordon-Levitt este disponibil de anul acesta și în România.

„Un om foarte mișto”, spune Florin Piersic jr. despre Channing Tatum, care cu acest film pare să facă „o chestie mai de nișă”, dar e totodată un fel de glumă. 

Olivia Niță povestește cum a ajuns să joace în acest film: „Undeva prin mai-iunie 2016, când în feedul meu de pe Facebook cineva a share-uit acest comunicat de presă, că Channing Tatum va produce un serial care s-ar vrea plasat în anii 80, dar filmat acum în România și că vor căuta să facă filmul undeva în Europa de Est și eram: „Vreau și eu să dau proba aici”.

„E o ficțiune bazată pe stereotipurile pe care probabil le aveau americanii despre românii în comunism și despre stereotipurile despre care cred americanii că le-ar fi avut comuniștii români despre capitalism. E un stereotip în stereotip”, a explicat Corneliu Ulici.

„Producătorii - inițial ei au pornit de la ideea... crescând cu propaganda americană anticomunistă din anii 80, cu Rocky 4 și alte filme de gen în care est-europeanul comunist era inamicul nr. 1, ei s-au gândit dar cum era de partea cealaltă? Cum arătau filmele lor de propagandă, care ar fi inamicul lor?”, arată Olivia Niță. „Inițial au căutat seriale reale comuniste din anii respectivi, 70-80, dar a fost foarte greu să obțină drepturile. Le-a fost practic imposibil să obțină drepturile și atunci au spus dar de ce nu facem noi unul? Și-l facem așa cum vrem... Și așa s-a ajuns Comrade Detectiv”, spune actrița.

„A fost interesantă căutarea titlului. Pentru că titlu inițial... era foarte ciudat (Iron Fists, Pumni de fier - n.r.), dar pe final avea o logică”, spune Florin Piersic jr. „La un moment dat am primit un mesaj de la regizor - comunicăm puțin, așa, din când în când pe Facebook, și știi mi-a dat un mesaj și mi-a spus: Caută și tu câteva titluri. Nu mai știu prin ce am trecut. Dar ei s-au oprit la Comrade Detective, un titlu mișto pentru ei, foarte bun, la noi tovarășul detectiv nu ar fi existat, tovarășul militian da, e posibil”, a povestit Florin Piersic jr.

„Partenerul lui Florin, partenerul lui Anghel, este ucis într-o ambuscadă, iar eu, care am fost prieten de copilărie cu partenerul lui, cer să fiu transferat la București pentru a investiga crima. Pe parcurs apar tot felul de indicii, tot felul de personaje malefice care vor răul comunismului și a bunăstării din comunism și ne tulbură liniștea și pacea comunistă”, rezumă Corneliu Ulici .

„Inamicul nr, 1 este bineînțeles capitalismul american în general și democrația și tot ceea ce este împotriva comunismului. Pe parcurs devin ambasadoarea Americii la București. Este așa, un push-and-pull, un joc de putere între Jane și cei doi detectivi, dar cumva este de partea lor și îi ajută. Sunt împreună, dar fiecare își vede interesul”, relatează Olivia Niță.

„Nu este vorba de nici o compoziție hai să ne raportăm la vremurile alea. Nu, erau doar niște clișee pe care voiau clar să le folosească. Regizorul îmi dădea repere clare. Spunea: momentul ăsta e mai în zona Tom Hardy, la un moment dat mi-a spus de Mel Gibson, Russel Crowe, adică a zis în funcție de cât de dur putea fi momentul ăla”, a dezvăluit Florin Piersic jr., care recunoaște că a fost un casting lung, la care au venit foarte mulți oameni.

„Când sunt cazuri cum e acesta, de cupluri, e aici un cuplu polițist, se caută și o potrivire între cei doi și știu că au fost la un moment dat câteva formule și au încercat să ne cupleze în feluri diferite. Se pare că eu cu Florin am fost cuplul câștigător”, poveștește, la rândul său, Corneliu Ulici despre cum a ajuns să joace în acest film.

„Chiar căutau să existe chimia între cei doi, o chimie bună, în primul rând ca colegi de platou. Colegi de meserie, ca să nu simtă că ăla e peste celălalt”, completează Florin Piersic jr.

„E o chimie și în viața de zi cu zi. Eu abia la film am ajuns să-l cunosc mai bine (pe Florin) și cred că începe de la nivel uman”, adaugă Corneliu Ulici.

„Și până la urmă a fost o joacă mișto. Se nasc glume, cum s-a întâmplat cu Corneliu de atâtea ori,  am ajuns să avem complicități, tot felul de poante. Reziști în frig și ore multe de filmare împreună cu un om și automat te salvezi”, spune Florin Piersic jr.

„S-au făcut foarte multe filme la noi după 89 care înfierau regimul comunist și era absolut normal, dar o comedie - nu”, mai remarcă actorul.

„Nu este o comedie sitcom clasică, rețeta clasică de replică-replică-pageline și mai mult un comic pe structură”, este de părere Olivia Niță.

„Faci mișto un pic, Memorialul durerii este în extrema cealalată și este foarte necesară și aceea. Dar lăsând toate astea la o parte și luând niște clișee americane combinate cu niște bancuri la adresa regimului comunist, ajungând și la a încerca să înțelegi logica acelui comunist convins cu carnețel, cu Marx în buzunar și toate alea”, spune Florin Piersic jr.

„E o satiră, e o parodie și atunci comedia reiese din context cu totul, când este o distanțare și te vezi cât de încrâncenată și cât de caraghios e de fapt. Asta reiese când actorii își iau personajul în rolul în serios, adică nu fac mișto, nu arăt ce caraghios este asta, chiar sunt acolo”, spune Olivia Niță.

„Știu că sunt și comentarii despre film că nu ar fi conform cu realitatea comunismului. Da și este adevărat, nu este conform, pentru că este o ficțiune, nu e un documentar”, punctează Corneliu Ulici.

„E un fel sănătos de a face mișto de epoca aia. Și atunci toate poantele astea, gen Dacia cea mai bună mașină din lume, cred că au cel mai mare impact aici, în țară noastră”, spune Florin Piersic jr.

„Știam că vom fi dublați. Încă de la casting se știa informația asta. Și nu a schimbat în niciun fel, nu am simțit să las accelerația mai jos din cauza asta. Dimpotrivă, am tras cât mai bine și eu, și Florin, și Olivia de asemenea, speram că o să fie și o variantă românească”, arată Corneliu Ulici.

„Prima oară când am văzut varianta dublată, după 2-3 minute imediat m-am obișnuit cu toate personajele și cu vocea mea, care nu mai era a mea”, spune Olivia Niță.

„Îmi pare rău că s-au pierdut foarte multe subtilități, am adaptat destul din text împreună cu Cornel Ulici și erau poante foarte mișto pe care un român le-ar fi gustat”, mărturisește Florin Piersic jr.

„Eu sunt foarte impresionat de dublaj și sincer îți spun că îmi place foarte mult. Îmi place și îl prefer așa, de ce?  Există un ritm, există o curgere, sunt niște accente care în limba engleză sună mult mai bine, mult mai dinamice”, este părerea lui Corneliu Ulici. „L-am văzut într-un fel, iar când am ajuns acolo, în sala de cinema din Los Angeles, l-am văzut altfel, pentru că ei reacționau altfel. Da, e scris de scenariști americani cu glume și stereotipuri legate de cultura lor despre comuniștii din România și atunci la lucruri la care nu m-aș fi gândit niciodată că se va râde, s-a râs”, a povestit actorul.

„Dacă nu ar fi existat participarea starurilor din America... Vocea lor practic a împins proiectul la un alt nivel și a trezit interesul publicului, normal”, arată Florin Piersic jr.

„O lume total diferită ca industrie de a noastră. Cât de mult contează marketingul, cât de mult contează promovarea, interacțiunea cu oamenii și deschiderea. Dincolo de asta ține foarte mult și de noroc, nu se întâmplă nimic peste noapte. Poveștile de peste noapte sunt de fapt despre marketing...”, este concluzia la care a ajuns Olivia Niță.

„L-am întâlnit pe Joseph Gordon-Levitt la premiera din LA. Mi-a spus că e impresionat de jocul meu, de jocul nostru. Că am făcut o treaba foarte bună și că au fost impresionați și onorați să ne dubleze”, a dezvăluit Corneliu Ulici.

„Să mergi pe covorul roșu în Hollywood alături de Channing Tatum și Joseph Gordon-Levitt și Jenny Slate ... A fost total...eram și cu Cornel... și-i ziceam Ciupește-mă!”, rememorează în încheiere, emoționată, Olivia Niță.

Urmăriți în fiecare duminică, de la ora 16:30, emisiunea „Ca-n filme” de la Digi24. Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri