„Cel mai detestat om din America”, pedepsit

Data actualizării: Data publicării:
Martin_Shkreli_2016

Contul de Twitter al lui Martin Shkreli, considerat „cel mai detestat om din America” şi renumit pentru provocările pe care le lansează în spaţiul public, a fost suspendat, duminică, după ce antreprenorul a hărţuit-o pe jurnalista Lauren Duca, în urma publicării de către aceasta a unui articol deosebit de critic la adresa lui Donald Trump, informează Le Monde, preluat de News.ro.

Martin_Shkreli_2016
Foto: By House Committee on Oversight and Government Reform - https://www.flickr.com/photos/oversight/25044779546/in/photostream/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54893482

Martin Shkreli declanşează scandal după scandal. Urât de milioane de americani după ce a crescut considerabil preţul unui medicament anti-HIV în septembrie 2015, acuzat de fraudă trei luni mai târziu, acest antreprenor american s-a remarcat din nou weekendul trecut, după ce a hărţuit-o pe Twitter pe jurnalista Lauren Duca.

Duminică, 8 ianuarie, reprezentanţii companiei Twitter au intervenit şi i-au suspendat contul, care era urmărit de aproximativ 200.000 de internauţi. Punctul de plecare în acest nou scandal a constat în publicarea pe 10 decembrie a unui articol în care Lauren Duca l-a criticat dur pe Donald Trump, acuzându-l de minciună şi manipulare. Textul ei, distribuit în număr mare pe reţelele de socializare, a fost la rândul său criticat de tabăra pro-Trump, iar jurnalista a devenit tot mai cunoscută, fiind intervievată de mai multe companii mass-media.

Montaje fotografice

Joi, Lauren Duca a publicat pe Twitter o captură foto ce arăta un mesaj privat ce i-a fost expediat de Martin Shkreli - un susţinător declarat al lui Donald Trump - şi în care antreprenorul îi propunea să devină ”jumătatea” lui la ceremonia de învestitură a politicianului republican, ce va avea loc pe 20 ianuarie. ”Mai bine îmi mănânc propriile organe”, i-a răspus jurnalista. Apoi, antreprenorul american, în vârstă de 33 de ani, şi-a modificat textul de prezentare din profilul său de pe Twitter, scriind că ”o adoră” pe Lauren Duca. Antreprenorul şi-a modificat şi fotografia de profil, afişând o imagine cu Lauren Duca şi soţul acesteia, înlocuind însă chipul soţului jurnalistei cu chipul său. Martin Shkreli nu s-a oprit însă aici şi şi-a modificat fotografia de copertă pentru a afişa imagini multiple ale jurnalistei. El a publicat, de asemenea, un mesaj pe Twitter în care afirma că a cumpărat domeniul online marrymelauren.com (”căsătoreşte-te cu mine Lauren”). Admiratorii lui Shkreli au preluat gluma din mers, publicând la rândul lor montaje fotografice realizate pe computer, a căror protagonistă era Lauren Duca. Un cont fals de Twitter, ce utiliza numele şi fotografia ei, conţinea un mesaj de prezentare în care se afirma că jurnalista este ”o târfă”. Exasperată, Lauren Duca a i-a adresat un mesaj public lui Jack Dorsey, CEO-ul companiei Twitter: ”Cum de este posibil aşa ceva?”. La scurt timp după aceea, contul lui Martin Shkreli a dispărut de pe ecrane.

Ameninţări

Însă acest fapt nu a însemnat sfârşitul necazurilor pentru jurnalistă, care, de atunci, spune că a primit e-mailuri în care era ameninţată cu acte de piraterie cibernetică şi cu dezvăluirea unor informaţii private. ”De ce hărţuirea este un risc sistematic în cariera unei femei care beneficiază de o atenţie profesională”, a adăugat Lauren Duca. Hărţuirea este o problemă recurentă pe Twitter, care încearcă să găsească soluţii eficiente pentru a o combate. În vara anului 2016, reţeaua de socializare a suspendat contul unui jurnalist conservator emblematic, Milo Yiannopoulos, după o campanie de hărţuire îndreptată asupra actriţei americane Leslie Jones, după lansarea pe marile ecrane a filmului ”Ghostbusters”. Cu puţin timp înainte de suspendarea contului său de Twitter, Martin Shkreli fusese contactat de site-ul american The Verge, căruia i-a dat asigurări că nu o hărţuia pe jurnalista Lauren Duca ”împotriva voinţei sale”, deoarece, după părerea lui, ea nici nu i-a răspuns, nici nu i-a cerut să înceteze. Martin Shkreli, un om de afaceri controversat, a fost supranumit de BBC ”cel mai detestat om din America”, în septembrie 2015. Aflat pe atunci la conducerea laboratorului farmaceutic Turing Pharmaceuticals LLC, Martin Shkreli a crescut preţul pentru Daraprim, un medicament utilizat împotriva malariei şi de anumiţi pacienţi diagnosticaţi cu HIV, de la 13,5 dolari per pastilă la 750 de dolari per pastilă. În decembrie 2015, întreprinzătorul american a fost inculpat într-un alt proces, fiind acuzat de fraudă şi deturnare de fonduri. A făcut să se vorbească din nou despre el în ianuarie 2016, după ce a ameninţat că va distruge ultimul album al grupului rap/ hip-hop Wu-Tang Clan, a cărui singură copie o cumpărase cu 2 milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri