Atenție, dacă vreți să mergeți în Grecia, Croația, Serbia sau Portugalia! Avertizări de călătorie, transmise de MAE

Data actualizării: Data publicării:
aeroport
Foto: Guliver/Getty Images

Ministerul Afacerilor Externe a transmis vineri mai multe avertizări de călătorie pentru cetățenii români care vor să meargă în Grecia, Croația, Serbia sau Portugalia. În Grecia este caniculă sâmbătă și există un risc evaluat la „cod roșu” în ceea ce privește incendiile de vegetație. Și Croația și Serbia sunt cuprinse de un val de caniculă, în timp ce în Portugalia sunt de așteptat perturbări în transporturi, din cauza unei greve.

Cod roșu de risc de incendii în Grecia

MAE informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că există un risc ridicat de incendii de vegetaţie, respectiv cod roşu, pentru sâmbătă, pe fondul temperaturilor ridicate.

Potrivit unui comunicat al MAE, zonele afectate sunt: Attica, Insula Evia, Grecia centrală, estul Peloponezului, Lakonia, Insula Kythira.

Totodată, MAE informează cetăţenii români că, urmare a unor defecţiuni intervenite la nava care asigura transportul autovehiculelor pe ruta Alexandroupoli - Insula Samothraki şi retur, temporar, cursa nu se mai poate efectua. Transportul pasagerilor este asigurat doar de o ambarcaţiune auxiliară. Conform informaţiilor furnizate de Căpitănia Portului din Alexandroupoli, în prezent, se caută soluţii pentru deblocarea situaţiei.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica Elenă: +302106728879 şi cel al oficiului consular la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Atena +306978996222 şi cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rowww.meteoalarm.euhttps://infocrisis.gov.gr/ (pentru situaţii de criză pe teritoriul Republicii Elene), www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Cod portocaliu de caniculă în Croația

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, de vineri până duminică, în majoritatea regiunilor ţării se va simţi un nou val de caniculă, cu temperaturi ce vor depăşi nivelul 3, anume peste 32 de grade Celsius.

Autorităţile croate au emis un cod portocaliu pentru temperaturi ridicate, valabil pentru sâmbătă, în regiunile Rijeka, Split şi Dubrovnik şi un cod galben de caniculă pentru regiunile Zagreb şi Knin.

Cetăţenilor români li se recomandă să evite expunerea directă la soare, pe cât posibil în intervalul orar 11:00 - 16:00 şi să se hidrateze corespunzător.

Pentru informaţii actualizate se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Naţional - https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat - http://www.hak.hr/, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă - http://www.ccaa.hr.

MAE le reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei, pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 şi +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.

38 de grade așteptate în Serbia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, pentru perioada 9 - 13 august a fost emis un cod portocaliu de caniculă pentru întreg teritoriul ţării, fiind prognozate temperaturi ce se vor situa între 34 şi 38 de grade Celsius.

Potrivit unui comunicat MAE, transmis vineri AGERPRES, autorităţile sârbe avertizează cu privire la disconfortul termic, la posibilitatea existenţei unor disfuncţionalităţi în reţeaua electrică, precum şi la riscul apariţiei de incendii.

Pentru informaţii actualizate se recomandă consultarea paginilor Internet de specialitate http://www.hidmet.gov.rs/, http://www.meteoalarm.rs/, www.meteoalarm.rs şi http://www.meteoalarm.eu/, precum şi cele ale Automobil Clubului Sârb www.amss.org.rs, www.autozona.rs şi al administraţiei drumurilor http://www.putevi-srbije.rs.

În situaţii de urgenţă, pe teritoriul Republicii Serbia se pot apela numerele de urgenţă locale +38111192 (poliţia), +38111193 (pompierii) şi +38111194 (ambulanţa), precum şi +381111987 pentru asistenţă auto.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Serbia: +381113670361, +381113670798 şi ale Consulatului General al României la Vârşeţ: +381013831099, +381013831199, +381013831299, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Belgrad: +38163319425 şi telefonul de urgenţă al Consulatului General al României la Vârşeţ: +381644584833, respectiv al Consulatului General al României la Zajecar: +381692799651.

Stare de alertă în Portugalia în privința transporturilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Portugheză că autorităţile au decretat situaţie de alertă, începând de luni, pentru o perioadă nedeterminată, ca urmare a grevei transportatorilor de materiale periculoase (combustibili).

Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, sunt preconizate perturbări atât ale curselor aeriene şi ale serviciilor de transport public, cât şi disfuncţionalităţi în furnizarea de carburanţi către consumatorii fizici (timpi mari de aşteptare la staţiile de alimentare).

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Lisabona: +351213968812, +351213979982, +351213966463, +351213960866, apelurile la ultimele două numere de telefon fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Lisabona: +351927411628.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet: http://lisabona.mae.ro, pagina de Facebook a Ambasadei României în Republica Portugheză şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri