Sari la conținut

Liceul francez intrat în istorie   

Istoria spune că după ce Armata Roșie a început asaltul final asupra Berlinului, Adolf Hitler s-a retras în Führerbunker, un buncăr de beton aflat sub cancelaria Reichului, acolo unde s-a și sinucis, alături de soția sa Eva Braun, la 30 aprilie 1945. Karl Dönitz, devenit șef al guvernului german, și-a trimis apoi un reprezentant la Reims, în Franța, pentru a semna o capitulare necondiționată. Predarea a fost înfăptuită în incinta unui liceu devenit așezare strategică pentru forțele aliate pe timpul războiului. Acum, curioșii pot călători în timp pentru a mirosi din nou praful razboiului într-un muzeu testament.

Muzeul Capitulării a fost înființat în 1985 chiar în interiorul liceului Franklin-Roosevelt, care a servit drept cartier general lui Eisenhower pe durata celui de-al doilea razboi mondial. Locul a fost ales strategic, întrucât Reims, orașul în care se situeaza, făcea legătura feroviară între Paris - Metz și Germania.

Amplasat pe două etaje, muzeul te poartă pe urmele șenilelor tancurilor și ilustreaza perfect poveștile bunicilor despre vremea razboiului. Obuze, bucați din avioane de lupta, uniforme militare, titluri din ziare, fotografii, decorații, toate sunt amplaste în așa fel încât sa te faca sa simți parfumul înecăcios al vremurilor de tristă amintire în care și-au găsit sfârșitul peste 60 de milioane de oameni. Totul e acum imortalizat în poze îngalbenite de timp.

La interior, muzeul găzduiește poze din timpul războiului, machete ale navelor de luptă folosite, dar și uniforme, atât ale trupelor aliate, cât și ale naziștilor. De asemenea, la parter, o mică sală de cinematograf prezintă filmul evenimentelor turiștilor care vizitează locul.

Piesa de rezistența a muzeului o reprezintă fără îndoială sala semnării actului. Aici, totul parcă a încremenit în timp. Sunt hărți întinse pe pereți cu cifrele reci ale războiului, strategii militare sau statistici crude despre oameni învingători și despre învinși. Masa lungă, la care au stat față în față aliații și Germania nazistă rezistă cu stoicism testului timpului. Scaunele păstreaza încă etichetele cu numele personajelor prezente la eveniment. Până și scrumierele sunt păstrate parcă în același loc în care în urma cu 71 de ani nemții se recunoșteau învinși.

Dupa sinuciderea lui Adolf Hitler, chiar în această sală, pe 7 mai 1985, la ora 02:41 dimineața, armata Germaniei naziste s-a predat. Actul a fost redactat în limba engleză, iar sala a fost păstrată exact cum se regăsea în momentul acela.

Generalul Eisenhower a refuzat sa participe la semnarea capitulării nemților, deoarece aceștia nu trimiseseră o autoritate militară de rangul său. Totuși, el a apărut după ora 3 dimineața, atunci când s-a și pozat alături de actul oficial, ținând în mâna stilourile cu care s-a semnat în forma semnului victoriei. Iar poza aceasta, alături de facsimilul actului oficial sunt păstrate la loc de cinste în acest muzeu, de referința, din Reims.