Poluarea excesivă din București a fost influențată și de vreme. Ce condiții meteorologice au apărut în Capitală, duminică noaptea

Data actualizării: Data publicării:
bucuresti poluare noapte getty
Foto: Getty Images

Meteorologul Simona Căpșună a explicat la Digi24 care sunt factorii meteorologici care au contribuit la formarea poluării excesive din București, din noaptea de duminică.

Condiițiile meteorologice care au favorizat poluarea sunt: formarea norilor, vântul slab, temperatura în scădere și umezela aerului, care au făcut să fie o invesiune a mișcării aerului, o mișcare descentată.

„Niciunul dintre factorii meteorologici nu a favorizat împrăștierea acestor substanțe poluante”, a precizat meteorologul.

ANM a transmis un comunicat în care explicat, pe larg, care a fost starea vremii în București în intervalul 1.03.2020, ora 20:00 – 02.03, ora 10:00.

„Conform înregistrărilor provenite din Sistemul Național de Observații Meteorologice, în cursul nopții de duminică spre luni (1/2 martie), cerul s-a înnorat treptat, astfel că, în a doua parte a nopții a devenit acoperit în mare parte de nori medii și înalți, iar în orele dimineții baza acestora se situa la aproximativ 600 – 1.000 m deasupra solului.

Circulația aerului a fost slabă și s-a realizat în apropierea solului (10 m) din sector predominant nordic – în prima parte a nopții, apoi din sector predominant est – sud-estic.

Vântul a fost slab, cu viteze la rafală de până la aproximativ 7 km/h și, doar trecător, la miezul nopții și spre dimineață, la periferia orașului, de 18 km/h.

La nivelul solului, temperatura aerului a fost în general în scădere de la ora 21:00, când se înregistrau 7 grade în centrul orașului și 1...5 grade la periferie, spre dimineață, când se înregistrau 3 grade în centrul orașului și 0...2 grade la periferie, iar umezeala relativă a aerului a fost de 80...90%.

Astfel, s-au creat condiții de producere a unei inversiuni termice, favorizând mișcări descendente ale aerului în primii 100 m deasupra solului și menținerea unei pelicule de aer umed în stratul din imediata apropiere a acestuia – stratul de până la 10...30 m înălțime.

Presiunea atmosferică, pe tot parcursul intervalului, a avut valori relativ coborâte și a fost în ușoară scădere, de la aproximativ 1003....1004 mb la 998...999 mb.

După ora 10:00, odată cu intensificarea circulației aerului și degajarea cerului de nori, stratul de inversiune termică s-a disipat”, transmit ANM.

Costel Alexe, ministrul Mediului, a anunțat luni dimineață că au fost arderi necontrolate, dar există și suspiciuni cu privire la posibile activități industriale în județul Ilfov și în București. El a mai anunțat că a solicitat demiterea directorului de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului București.

Platforma airly.eu, care măsoară indicele de calitate a aerului cu date colectate de la senzorii din rețeaua națională, și platforma aerlive.ro, rețea independentă de senzori, au raportat un nivel de poluare excesiv în București, începând de duminică seară. Astăzi a avut loc o întâlnire de urgență la Ministerul Mediului cu reprezentanții Gărzii de Mediu și Agenției de mediu.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri