Exclusiv Ministrul Mediului: Avem recorduri de caniculă, secetă, fenomene meteo extreme. Ne așteaptă două luni grele

Data actualizării: Data publicării:
Fechet: Ne aşteptăm în continuare la o vară în care este posibil să mai avem fenomene meteo extreme
Ministrul Mediului, Mircea Fechet. Foto: Inquam Photos / George Călin

România se confruntă cu recorduri de caniculă, secetă și fenomene meteo extreme, iar meteorologii avertizează că distanța de la secetă la viitură poate fi „foarte scurtă”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Digi24. Doar astăzi, ANM a emis 18 avertizări meteo de ploi, a adăugat el.

„ANM a emis avertizări pentru precipitații puternice astăzi în număr de 18. Particularitatea acestor fenomene este că se produc în perioade scurte de timp. Avem cantități enorme de precipitații în vestul și în sud-vestul țării”, a spus Fechet.

„În ultimele săptămâni am avut de două până la de 3 ori cantități mai mari de precipitații decât în aceeași perioadă a anilor trecuți, ceea ce înseamnă o presiune mai mare pe cursurile de apă și riscuri mai mari de inundații”, a adăugat ministrul.

„Constatăm că avem noi și noi recorduri, fie că vorbim despre caniculă, fie că vorbim despre secetă, fie că vorbim despre fenomene meteo extreme. Ne așteaptă două luni grele din acest punct de vedere, în care distanța de la secetă până la o eventuală viitură poate fi una foarte scurtă, că vom avea cele două fenomene extreme pe toată perioada verii și în anumite situații și concomitent”, a spus Fechet.

„Am avut în perioada 12-17 iunie, apropo de recorduri, două coduri roșii de ploi emise în mai puțin de o săptămână. Asta nu s-a mai întâmplat în istoria ANM, ceea ce ne îngrijorează pe de o parte – este efectul schimbărilor climatice – iar aceste situații ne fac ca pe lângă modalitățile convenționale de prevenirea dezastrelor, cred că va trebui să fim mai bine adaptați la astfel de fenomene””, a explicat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri