Valul de caniculă din acest weekend e un prim semnal de alarmă pentru ce urmează. Avertismentul meteorologilor pentru iulie și august

Data actualizării: Data publicării:
barbat care merge prin apa unei fantani
Valul de caniculă din acest weekend e un prim semnal de alarmă pentru ce urmează. FOTO: INQUAM PHOTOS - Ocatv Ganea

Primul val de caniculă pe care meteorologii îl prognozează pentru acest weekend este un prim semn al unei veri care va aduce temperaturi ridicate, vijelii, grindină. Iulie și august vor fi două luni cu fenomene extreme, avertizează meteorologii.

 

"Vorbim de un aer tropical prezent în vestul, sud vestul Europei, care va migra de la o zi la alta către sudul, centrul și sud-estul Europei. Ne va influența treptat.

Mâine și poimâine ajungem la vreme călduroasă, vor fi peste 30 de grade la câmpie, maximele vor fi 25 – 33 de grade Celsius. Temperaturi mai scăzute vor fi pe litoral, iar cele mai ridicate spre Câmpia de Vest.

Influența acelui aer cald o vom simți vineri și sâmbăt. Vineri vor fi maxime spre 34 de grade Celsius, izolat putem atinge pragul caniculei, cel mai probabil în zona Banatului. Sâmbătă, temperaturile vor scădea în vest, centru și nord, dar să se mute temperaturile de prag de caniculă către Câmpia Română, Muntenia, sudul Moldovei, vestul Dobrogei. 

Joi, vineri, sâmbătă vom vorbi cu siguranță de disconfort termic.

Temperaturile sunt măsurate la umbră, așadar, la 33 – 35 de grade Celsius vom avea acel disconfort termic, indicele temperatură-umezeală se va apropia sau chiar va depăși pragul de 80 de unități. În realitate, temperaturile resimțite vor fi chiar de 37 de grade.

Nu vor mai fi averse și descărcări electrice care să pună probleme.

Trebuie să fim atenți spre ce se va întâmpla spre finalul săptămânii, pentru că dinspre Atlantic va avansa un aer mai umed iar la contactul între cele două mase de aer, sâmbătă și duminică vom avea intervale cu multă instabilitate atmosferică în mare parte a țării.

Pentru prima jumătate a lunii iulie, temperaturile vor fi ușor peste norme, e cea mai caldă lună. Și iulie, și august, cu siguranță vor fi două luni cu extreme", a declarat Mihai Timu la Digi24. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri