147 de ani. De ce PNL este singurul partid care are o misiune istorică

Alexandru Muraru Data publicării:
muraru facebook
Deputatul PNL Alexandru Muraru. Foto: Facebook

Statul român modern nu este unul cu o istorie prea îndelungată, au trecut doar 163 de ani de la momentul fondator, Unirea Principatelor Române din 1859. În prima jumătate de secol, până la izbucnirea primului război mondial, s-au constituit și apoi s-au consolidat cu rapiditate partidele politice românești, iar Partidul Național Liberal se află în slujba românilor din 1875. De istoria acestui partid se leagă unele dintre cele mai importante momente din istoria modernă a României: obținerea independenței de stat, ridicarea României la rang de regat, războiul de întregire a neamului și crearea României Mari, adoptarea Constituției din 1923, relansarea economică după criza severă din 1929 - 1933. Nicio altă organizație politică românească nu are această tradiție și niciun alt partid nu-și respectă istoria așa cum o face Partidul Național Liberal.

Tradiția impune respect și valori, biografiile marilor personalități care au marcat istoria Partidului Național Liberal sunt surse de inspirație pentru tinerii de astăzi. „Istoria nu se repetă, dar ne instruiește”,  arată istoricul Timothy Snyder în timp ce vorbește despre faptul că părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii au încercat să recurgă la lecțiile istoriei pentru a preîntâmpina ca democrația să se transforme în tiranie. Recursul la istorie are un rol curativ, în momentele grele revenim să căutăm înțelepciunea celor care au contribuit de-a lungul istoriei la consolidarea statului român modern. Iar PNL nu doar că a acționat constant împotriva oricăror forțe politice care îndreptau țara către tiranie, dar a pus bazele sistemului democratic și a fost constant lider și model în privința căilor politice moderne care trebuiau urmate.

În contextul politic românesc actual, Partidul Național Liberal este singurul partid istoric, cu tradiție, partid care are capacitatea de a răsfoi propria genealogie, propria carte în care sunt trecute faptele glorioase și momentele de cădere, victoriile politice sau înfrângerile amare, negocierile tensionate sau alianțele fără succes, candidaturile reușite, dar și cele ratate pentru că toate ne sunt ca niște lecții. Însă, pe fundalul acestor pagini de istorie politică a celui mai vechi partid politic românesc, se regăsesc marile momente de mândrie ale națiunii române precum cele amintite mai sus și asta pentru că, indiferent dacă PNL a fost la putere sau în opoziție, miza principală a reieșit tot timpul la suprafață și aceasta a fost constant bunăstarea propriului popor prin calea valorilor liberale, a economiei libere de piață și a statului de drept.

Societatea românească a progresat enorm în ultimele trei decenii. Orice incursiune în anii de democrație incipientă scoate la iveală prin comparație că societatea românească de acum are un cu totul alt calibru din perspectiva reflexelor pluralismului și a democrației, a dialogului și a culturii politice în general. Iar toate aceste lucruri sunt convertite în bunăstare materială și civilizație, în libertate socială și economică, în deprinderi și preocupări croite după valorile pentru care mii de români au luptat și chiar s-au jertfit – să fim liberi și să prosperăm precum țările din Europa Occidentală. În decembrie anul acesta se vor împlini 33 de ani de la revoluția din 1989 – generația celor născuți atunci a ajuns la maturitate, iar tinerii care au ieșit atunci pe străzi să lupte împotriva comunismului acum au devenit bunici.

În ultimele trei decenii Partidul Național Liberal a fost fără rezerve un constant motor care a împins România către pluralism politic și economie de piață, către democrație și statul de drept, către dezvoltare economică, Uniunea Europeană și NATO. Prin recursul la toată această tradiție și prin aportul adus la istoria României, PNL demonstrează ce îl diferențiază de toate celelalte partide politice românești actuale. De aceea, PNL are și astăzi o misiune istorică de a continua modernizarea României, de a dezvolta comunitățile, de a face acest lucru prin mijloacele cele mai democratice cu putință – dezbaterile și schimbul de idei pentru a învăța unii de la alții. Consolidarea economică și transformarea comunităților în echipe solide de dezvoltare economică, proiecte aflate în derulare și duse la bun sfârșit, recâștigarea încrederii că noi, ca români, putem foarte bine să performăm și să construim lucruri de care să ne putem mândri cu toții, acestea fac parte din angajamentul ferm al Partidului Național Liberal.

Așadar, chiar dacă suntem la ceasul aniversar al împlinirii a 147 de ani de la înființarea PNL, astăzi nu este vorba doar despre istorie, de trecut, ci cu atât mai mult despre viitorul la care vom putea clădi cu bună credință.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri